open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Čomor: Bošković je otkazao sutrašnju sjednicu komisije za utvrđivanje liste kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH, razlozi...
Više puta je mijenjan sutrašnji termin za održavanje nastavka sjednice Komisije za izbor i imenovanje Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je prekinuta prije više od dva mjeseca, da bi naposlijetku Mladen Bošković (HDZ), predsjednik Komisije, otkazao sjednicu, potvrdio je za Faktor Eldar Čomor (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH i član komisije.
19.06.2023. u 21:04
get url
text

Na sutrašnjoj sjednici je trebalo da se utvrdi lista kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja bi bila proslijeđena u Zastupnički dom FBiH a o kojoj su trebali da se izjašnjavaju zastupnici 21. juna.

VEZANI TEKST - "Trojka" i HDZ BiH planiraju 21. juna imenovati Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH?

- Sjednica je prvobitno bila zakazana za 13 sati, pa za 11.30 sati, pa su zakazali u 12.30 i ovo je četvrta odluka kojom se odgađa sjednica koja je prekinuta prije dva mjeseca - govori nam Čomor i pojašnjava da li u Parlament FBiH može ići lista kandidata bez da se utvrdi na komisiji.

- Dakle, Komisija za izbor i imenovanje je od Parlamenta FBiH dobila zaduženje i ona provodi svu proceduru po odluci Parlamenta iz 2005. godine, tako da komisija ne može izbjeći aktivnosti i završetak procedure predlaganja kandidata za sudije Ustavnog suda BiH koji će doći na Parlament. Bez komisije prijedlozi ne mogu doći.

Komisija mora završiti svoj zadatak i poslati prijedlog ili prijedloge prema Parlamentu. Imamo dvije strane, jedna traži jednog kandidata (Marin Vukoja), a druga strana traži cijelu listu, da bude više kandidata, da to bude pravi izbor, a ne samo glasanje za ili protiv. Sada, razlozi zašto su odgodili, ne znam. Mogu sumnjati u to da je u pitanju većina, da "Trojka" nije u stanju da osigura većinu za izglasavanje jednog kandidata - kazuje Čomor.

Dodaje kako je izričiti zahtjev HDZ-a da to bude jedan kandidat Marin Vukoja, "Hrvat kojeg hoće HDZ, a ne kojeg će izabrati Parlament FBiH."

VEZANI TEKST - Čomor: Predstavnici politike odlučili da Vukoja bude prvorangirani kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH, a ne struka

Čomor kaže kako nije isključeno da se održi sjednica komisije 21. juna.

- Ne znam da li će uspjeti sabrati većinu u Parlamentu da izaberu jednog kandidata ili onog kojeg želi HDZ. Institucija Ustavnog suda BiH je jedna od najvažnijih institucija u BiH, posebno u vremenu kada imamom razne napade na državu, državne institucije. Nama samo trebaju ljudi koji će prije svega imati prodržavni stav, koji neće slušati centrale stranaka koji će se voditi znanjem, strukom...

Imamo nažalost narativ u BiH da to moraju biti Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Ne moraju! Tri su uvjeta da neko bude sudija Ustavnog suda BiH, da je pravnik, da ima 18 godina i više i pravo glasa i da je moralna osoba. Nigdje ne piše da mora biti Srbin, Bošnjak ili Hrvat - govori Čomor i dodaje:

- Stav SDA, DF-a, SBiH i NES-a jeste da u Parlament dođe šira lista. Što se mene tiče, a i mojih kolega iz SDA, nemamo ništa protiv da dođe svih 10 kandidata jer njih 10 svi ispunjavaju uvjete da budu sudije Ustavnog suda BiH. I ko bude imao natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu, neka bude sudija Ustavnog suda.

Još nešto, obećanje "Trojke" HDZ-u da će im izglasati Vukoju i čini mi se prije dva-tri mjeseca predsjednik HDZ-a govorio je da je taj dogovor postignut uz prisustvo predstavnika međunarodne zajednice i da zbog toga traži da se i provede.

Sve do sada što rade to čine pod strogim patronatom, kontrolom i podrškom pojedinih ambasada u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.