open-navfaktor-logo
search
Forum u Antaliji
Članovi Predsjedništva BiH sa Eichhorst, Lajčakom...: Očekuje se pozitivna odluka za BiH u martu
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastalo se sa izvršnom direktoricom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst uoči otvaranja 3. Diplomatskog foruma u Antaliji.
01.03.2024. u 14:03
get url
text
Članovi Predsjedništva BiH sa Angelinom Eichhorst
Članovi Predsjedništva BiH sa Angelinom Eichhorst

Sagovornici su na početku susreta pozdravili Odluku koju je nedavno usvojilo Predsjedništvo BiH o pokretanju postupka za vođenje pregovara radi zaključivanja Sporazuma između BiH i Evropske unije o operativnim aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Frontex), jednog od ključnih uvjeta za otvaranje pregovora naše zemlje s Evropskom unijom.

Ocijenjeno je da pred Bosnom i Hercegovinom ima još dosta posla u smislu provođenja reformi, ali i to da sastanak planiran za sredinu marta mjeseca u Briselu obećava pozitivan ishod za otvaranje pregovora sa Evropskom unijom. Naglašeno je da treba iskoristiti dosadašnju pozitivnu dinamiku rada i nastaviti sa neophodnim reformama.

Članovi Predsjedništva su na kraju susreta zahvalili izvršnoj direktorici za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove na njenoj dosadašnjoj posvećenosti našoj zemlji i njenom evropskom putu.

Uoči otvaranja 3. Diplomatskog foruma u Antaliji, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić susreo se i sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograd – Priština, kao i za druga regionalna zapadnobalkanska pitanja.

Komšić je informirao je specijalnog predstavnika Lajčaka o zakonima usvojenim u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te svemu onome što je naša zemlja poduzela kao uvjet za početak pristupnih pregovora u martu u Briselu.

Tokom konstruktivnog razgovora dugogodišnji sagovornici su ocijenili da će otvaranje pregovora za članstvo BiH u Evropskoj uniji biti važan korak za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

S Lajčakom se susreo i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji i regionu. U pogledu predstojećeg sastanka Evropskog vijeća u Briselu, sagovornici očekuju pozitivnu odluku za Bosnu i Hercegovinu, kao i da će naša zemlja iz trenutne uslovne preporuke dobiti bezuslovni datum za otvaranje pristupnih pregovora s EU-om.

Ukazano je na važnost jačanja i dobrosusjedskih odnosa na ravnopravnoj osnovi, uz međusobno poštovanje suvereniteta.

Bećirović je između ostalog rekao da je potrebno okrenuti se ekonomskom razvoju i istinskoj prijateljskoj saradnji umjesto opasnih ideja o promjenama granica na Balkanu. On je naglasio da proširenje EU ima geopolitički značaj i za EU i za države koje još nisu dio EU te da bi ubrzana integracija zemalja zapadnog Balkana doprinijela stabilnosti cijelog kontinenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.