open-navfaktor-logo
search
Stazom sjećanja 11.541...
Cipele u sarajevskoj Ferhadiji kao simbol ubijenih građana opkoljenog Sarajeva
Anadolija
14.03.2024. u 12:46
get url
text
FOTO: AA
Prolaznici ulicom Ferhadijom u Sarajevu danas su mogli vidjeti poredane cipele s ciljem odavanja počasti svim građanima glavnom grada Bosne i Hercegovine koji su ubijeni tokom opsade.
Riječ je o projektu "Stazom sjećanja 11.541..." koji Memorijalni centar Sarajevo provodi u saradnji sa Gradom Sarajevo.
Iz Memorijalnog centra Sarajevo pozivaju građane da se priključe projektu i doniraju cipele koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva.
Realizacija projekta traje od 5. marta do 5. aprila u okviru kojeg je planirana i postavka 11.541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade.
- Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva - saopćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo/Fond memorijala.
- Sarajevo je grad heroj koji je preživio opsadu najdužu u modernoj povijesti svijeta. 1.425 dana građani ovog grada su ubijani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, projektom ‘Stazom sjećanja’ nastoji da oda počast svim nevino ubijenim građanima, ali i herojskoj borbi i odbrani glavnog grada, tom čudu bosanskog otpora i antifašističkoj ideji i nasljeđu ovoga grada i države.
Ovim putem želim da pozovem sve građane Kantona Sarajevo da svojim učešćem daju doprinos kolektivnoj izgradnji kulture sjećanja i sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva. Cipele za projekt ‘Stazom sjećanja’ građani mogu da doniraju na području svih devet općina Kantona Sarajevo kako bismo na dostojanstven način obilježili 5. april – Dan opsade grada Sarajeva. Pozivamo sve građane da nam se u što većem broju odazovu i volontiraju na ovom projektu, kako prilikom postavljanja cipela isto tako i u samim pripremama - rekao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo.
Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima:
Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94, Općina Centar Sarajevo: ul. Skenderija br.10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže, Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište, Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža, Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5, Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca, Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb, Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14, Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište
- Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5. aprila 2024. godine. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio 'Staze sjećanja' koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman - poručili su iz Memorijalnog centra Sarajevo.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.