open-navfaktor-logo
search
Brojanje u toku
Čekaju se i glasovi iz dijaspore: Evo ko ima najviše mandata u Parlamentu BiH
Nakon više od 93 posto u Federaciji Bosne i Hercegovine i više od 96 posto obrađenih biračkih mjesta u Republici Srpskoj za Parlament Bosne i Hercegovine, najviše mandata imat će SDA - devet i SNSD osam sa koalicionim partnerima. U FBiH neobrađenih je 212 biračkih mjesta, a u RS-u 69. 
07.10.2022. u 14:37
get url
text

SNSD će imati šest direktnih mandata, SDS dva, PDP jedan, dok kompenzacijski mandati idu po jedan PDP-u, Ujedinjenoj Srpskoj, DEMOS-u, lista Nebojše Vukanovića i SDA.

Kada je riječ o Federaciji BiH, SDA će imati osam direktnih mandata, HDZBiH pet, SDP tri, DF dva, te po jedan NES, Narod i pravda i Naša stranka. Ovih pet stranaka očekuje kraj brojanja glasova kako bi se moglo utvrditi kome će biti raspodijeljeno sedam kompenzacijskih mandata.

Na kompenzacijske mandate računaju SDP, DF, NES, NiP, NS, ali i PDA i BHI - Fuad Kasumović.

Također, sve stranke čekaju i brojanje glasova iz dijaspore i računaju da bi baš ti glasovi mogli pojedinim strankama donijeti i po dva kompenzacijska mandata.

Prema Izbornom zakonu BiH, iz FBiH se u državni Parlament bira 28 zastupnika, 21 direktni i sedam kompenzacijskih mandata. Iz RS-a stranke dobijaju devet direktnih i pet kompenzacijskih mandata.

Postupak dodjele kompenzacijskih mandata je kompliciran zbog mogućnosti ždrijebanja kao i dodjele mandata zbog nedovoljne zastupljenosti konstitutivnog naroda ili pak podzastupljenog spola.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.