open-navfaktor-logo
search
Nakon Kongresa
Čekaju se eventualni prigovori i žalbe: Evo ko je izabran u tijela SDA, kada se bira "ostatak" Glavnog odbora
Na Osmom kongresu SDA, održanom u subotu u Sarajevu, nakon članova Glavnog odbora ove stranke, izabrano je i pet članova Nadzornog odbora, te 11 članova Etičkog odbora ove stranke.
16.10.2023. u 16:13
get url
text

VEZANI TEKST - Izabran i Glavni odbor SDA: Ovo su imena novih članova

Glavni odbor, koji je najviši organ SDA između dva zasjedanja kongresa, ima ukupno 115 članova. Od toga je njih 18 u članstvu po položaju u stranci, a 83 člana izabrao je Kongres SDA. Preostalo je još da bude izabrano 14 članova Glavnog odbora, što se treba desiti na konstituirajućoj sjednici ovog stranačkog tijela koja još nije zakazana.

- Ne zna se još kada će biti konstituirajuća sjednica. Potrebno je da prođu rokovi. Jer na sve se ima pravo prigovora i žalbe. Mi smo demokratska stranka – kazao je Nezir Pivić, predsjednik Izborne komisije SDA.

Na toj sjednici Glavnog odbora bit će biran i predsjednik ovog tijela.

Ovih 14 članova koje je još potrebno izabrati biraju se radi osiguranja ravnomjernije zastupljenosti svih slojeva članstva, odnosno osiguranja etničke, kvalifikacione, polne, starosne zastupljenosti i zastupljenosti članstva SDA iz inostranstva. Njih, na prijedog predsjednika SDA za kojeg je u subotu izabran Bakir Izetbegović, biraju članovi Glavnog odbora izabrani na Kongresu i članovi Glavnog odbora po položaju. Članovi Glavnog odbora po položaju su predsjednik SDA, predsjednici kantonalnih/regionalnih organizacija SDA i predsjednik SDA Brčko Distrikta BiH.

Konstituirajuću sjednicu Glavnog odbora saziva i njome predsjedava do izbora novog rukovodstva predsjednik Glavnog odbora iz prethodnog saziva, a to je Jasmina Bišćević-Tokić.

Iz SDA je saopćeno i ko su izabrani članovi Nadzornog, te Etičkog odbora. U Nadzorni odbor, koji ima pet članova, izabrani su Naidin Ahmetspahić, Amir Zukić, Mirsada Đezić, Alisa Hajdarović i Abid Jusić. Osim njih kandidati su bili Admir Hadžiemrić, Mirsad Žuga, Nermin Mujkaković i Alen Purdić.

U Etički odbor, koji ima 11 članova, izabrani su Nezim Halilović, Spahija Kozlić, Vahida Ćenanović, Adnan Alihodžić, Elvedina Ganić, Azema Efendić, Alen Kekić, Nedžma Džananović-Miraščija, Amra Memić-Serdarević, Džema Najetović i Rijad Joldić. Osim njih, kandidati su bili Bajro Obuća, Anel Droce i Senad Osmanović.

Za potpredsjednike SDA, njih devet, na Kongresu na kojem je učestvovalo 1.285 delegata, izabrani su Edin Ramić, Aida Obuća, Muamer Zukić, Haris Zahiragić, Mirsad Mujić, Mirsad Zaimović, Šerif Špago, Fadil Novalić i Ramiz Salkić.

Za potpredsjednike je bilo 25 kandidata s tim da je Safet Softić u subotu na Kongresu obavijestio da odustaje od kandidature. Kandidati za potpredsjendike, koji nisu izabrani, bili su Šefik Džaferović, Eldar Čomor, Mahir Dević, Šemsudin Dedić, Refik Lendo, Fahrudin Skopljak, Senad Bratić, Hamdija Abdić Tigar, Melika Mahmutbegović, Faruk Kapidžić, Jasmina Bišćević-Tokić, Asim Sarajlić, Adil Osmanović, Sejad Delić i Jasmin Spahić.

Potpredsjednici SDA i predsjednik ove stranke su, između ostalih, po položaju članovi Predsjedništva SDA, a Glavni odbor SDA na konstituirajućoj sjednici bira ostale članove Predsjedništva stranke. 

Potpredsjednici SDA

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.