open-navfaktor-logo
search
Razgovori utihnuli
Čeka li nova vlada HNK dogovor "Trojke" i Čovića u Sarajevu i izbor sudije Ustavnog suda
S kim će HDZ formirati vlast u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, pitanje je na koji još nije dat odgovor, osam i po mjeseci od Općih izbora u Bosni i Hercegovini.
20.06.2023. u 07:54
get url
text

VEZANI TEKST - HDZ odlučuje: Hoće li novu Vladu HNK podržati dva ili sedam Bošnjaka?

Iz HDZ-a se ne javljaju i ne oglašavaju, a sastanci na ovu temu, barem među lokalnim ograncima stranaka, zasad su stali nakon nešto intenziviranih razgovora proteklih sedmica kada je saopćavano prvo da je vlasti bliži SDA, pa SDP, pa opet SDA.

Spekuliše se da je vrlo moguće da se čeka sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana za srijedu, na čijem je dnevnom redu izbor sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. HDZ na toj poziciji želi vidjeti svog Marina Vukoju pa se po kuloarima govori da je moguće da je sada dodatni pritisak na SDP-ovog zastupnika u Parlamentu FBiH Anera Žuljevića koji je iz HNK.

HDZ treba obznaniti hoće li vlast u HNK formirati sa SDA ili pak sa SDP-om gdje su "u igri" bili i NiP i DF. U problem su došli nakon što je DF odlučio da će biti opozicija, čime su ostali bez dvije ruke u Skupštini HNK.

Da bi bila izglasana nova Vlada HNK, potrebne su ruke 20 zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona. HDZ ih ima 11, SDA sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika.

Bez SDA, te DF-a koji se izjasnio kao opozicija, u pregovore i dogovore o novoj vlasti u Hercegovačko-neretvanskog kantona HDZ mora uključiti skoro sve druge skupštinske stranke i vjerovatno se i pokušava napraviti takva matematika.

Haris Šabanović, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH iz Mostara, kazao je da u posljednje vrijeme nije bilo kontakata.

Da nije bilo ozbiljnih razgovora unazad 15-20 dana rekao nam je i Mirko Vasilj iz HRS-a čije su dvije ruke u Skupštini HNK važne pa ih je SDP javno pozvao da im se pridruže u koaliciji.

VEZANI TEKST - Vasilj iz HRS-a o pozivu SDP-a u HNK: Forsira se matematika, nikakva načela, mi smo za legitimno predstavljanje

- Nije bilo ozbiljnih razgovora. Sjedenje na kafici ne računam ozbiljnim razgovorom. Možemo se odazvati na razgovor, ali nećemo se odazvati na neki pojedinačni razgovor već samo na način da svi potencijalni zamišljeni partneri koji bi mogli sačinjavati vlast u HNK budu na sastanku – dodao je Vasilj.

Takav poziv još nije stigao iz čega bi se moglo zaključiti da se još ne zna koji su potencijalni parnteri.

Armana Zalihića i Ismeta Lulića iz SDP-a nismo uspjeli dobiti, kao ni Omera Hujdura iz NiP-a, a danima se ne javlja ni Stjepan Bošković, predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a HNK.

Razgovore s predstavnicima vlasti na nivou FBiH i BiH za ovu sedmicu je najavio i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, kazavši da će sastanak u Sarajevu čiji će domaćin biti SDP biti održan 22. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.