open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Čeka li nas suho ljeto uz redukcije vode? Evo šta kažu iz ViK-a
Sarajevo ima problem sa nestancima vode s obzirom na to da su kvarovi česti i skoro svakodnevno se građani žale na nedostatak vode.
13.02.2024. u 22:18
get url
text

Taj problem traje godinama i posebno dolazi do izražaja prilikom visokih temperatura, a pogotovo kada je obustava vodosnabdijevanja zbog popravke kvarova duža od jednog dana, što se često događalo.

No nisu samo kvarovi uzročnici nedostatka vode i već sa dolaskom toplijih dana mogli bi nastupiti problemi jer ove godine nije bilo značajnih padavina, pa i snijega na Bjelašnici i okolnim planinama, bilo je vrlo malo. Pitali smo KJKP Vodovod i kanalizaciju koliko to može utjecati na vodosnabdijevanje u prijestolnici, da li nas čeka ljeto uz redukcije vode.

- KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo poduzima sve aktivnosti kako bi osigurali uredno vodosnabdijevanje. Puno je faktora koji utječu na to da li ćemo imati dovoljne količine vode, najznačajniji su svakako padavine. S obzirom na klimatske promjene nije moguće prognozirati kakvo će stanje biti na akumulacijama podzemnih voda - kazali su iz Vodovoda i kanalizacija. 

Sarajevo je i prethodnih godina bilo pod redukcijom vode, a 2016, iako kiše nije manjkalo, došlo je do zamućenja kraških vrela, zbog čega su morala biti isključena iz sistema vodosnabdijevanja, što je dovelo do manjka vode, kako je to tada ViK pojašnjavao. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.