open-navfaktor-logo
search
Rukovodio akcijom
Čampara u kafiću izdao upute Selimoviću za "spektakularno hapšenje" direktora OSA-e?
Policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović jučer je iznenada prekinuo godišnji odmor i u jutarnjim satima se pojavio u zgradi Ministarstva, odakle je direktno koordinirao i rukovodio akcijom smještanja u pritvor direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, te slanjem pripadnika Jedinice za podršku u porodičnu kuću Mehmedagića.  
15.07.2021. u 17:12
get url
text

Kako su za Faktor potvrdili Selimovićevi bliski saradnici, sve je dogovoreno u prošli petak na kafi koju je komesar, navodno, imao sa ministrom Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i zastupnikom u Skupštini KS Aljošom Čamparom (Narod i pravda) u jednom sarajevskom kafiću.

VEZANI TEKST - Inspektor Hubijer: Amina je rekla da su je Bubalo i Čampara "zavalili", Čavka mi je pokušao podmetnuti...

Selimović je, isto kako je iznenada jučer došao sa godišnjeg, naprasno i otišao na godišnji početkom prošle sedmice.

Trebao se pojaviti na sjednici Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara Kantona Sarajevo, ali je pokušao što je već u nekoliko navrata i uradio, da izbjegne dolazak te ih je obavijestio da je na godišnjem. Međutim, ponukani dosadašnjim iskustvom, članovi Nezavisnog odbora su tražili rješenje, tako da je htio ne htio morao to i uraditi.

No, to ga nije spriječilo u izvršavanju zadataka koje mu je povjerio Čampara. 

A Selimovićev zadatak je bio da napravi spektakl za javnost. Komesar, kao su mediji pisali prilikom njegovog imenovanja, je odani kadar Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a i Kemala Ademovića, političkog direktora te stranke.

Nakon što je poslao veći broj pripadnika Jedinice za podršku u Mehmedagićevu porodičnu kuću, bio je razočaran što se direktor OSA-e sam pojavio u zgradi MUP-a, te je hapšenje na prvu propalo.

VEZANI TEKST - Selimović drugu godinu zaredom neocijenjen, ne radi dobro, ali zasad ostaje komesar policije KS

Potom je, iako to uopće nije morao, planski priredio "spektakularno" izvođenje iz zgrade MUP-a KS i smještanje direktora OSA-e u prostorije koje su, kako su nam rekli sarajevski policajci, smrdljive, neuslovne, gdje je bez bilo kakve potrebe zadržan 24 sata, a sve sa samo jednim ciljem – što više poniziti Mehmedagića.

Selimović, koji je postupao po naredbi državnog tužioca Olega Čavke, iako takvo što uopće nije praksa da kantonalni MUP radi već SIPA ili FUP, mogao je izvesti Mehmedagića iz zgrade MUP-a i odmah ga prebaciti u Tužilaštvo BiH gdje bi dao izjavu.

Također, i tužilac Čavka je mogao, kao što je to rađeno do sada bezbroj puta, pozvati bez angažiranja bilo kakve policijske agencije, Mehmedagića da izjavu da u samom Tužilaštvu BiH.

Međutim, cilj je bio stvoriti u javnosti percepciju da je direktor OSA-e i bez bilo kakve optužnice, a kamoli suđenja, unaprijed kriv za krivična djela koja mu Čavka pokušava staviti na teret.

VEZANI TEKST - Trifko Buha: Protiv OSA-e se vodi hibridni rat; Amina Ohranović: Predala sam prijavu, Čampara je poručio da ne brinem

Policija i pravosuđe moraju raditi svoj posao onako kako je zakon to propisao, i moraju imati punu podršku javnosti u svom radu. Vladavina prava je ključ stvaranja jake države.  

Nažalost, posljednjih godina smo svjedoci da je politika debelo uplela svoje prste u pravosuđe, te da je bivša predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, koja je još prije sedam godina upozorila da u Bosni i Hercegovini imamo pravosudnu mafiju, bila itekako u pravu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.