open-navfaktor-logo
search
Izmjena zakona
Bukvarević: Tražili smo da se ispravi nepravda prema borcima koji sa 62. godine idu u penziju
Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević podsjeća kako su pokrenute izmjene Zakona o PIO-u, a kojima se traži i da se ne umanjuju penzije borcima koji sa 62 godine, zahvaljujući ratnom stažu, idu u penziju, a što je sada slučaj
09.07.2019. u 20:16
get url
text
Protesti boraca
Protesti boraca

Izmjenama Zakon o penzijskom i invalidskom osigiranju FBiH u nekoliko segmenata ispravit će se nepravda koja je donošenjem ovog zakona nanesena demobilisanim borcima. Pored ispravljanja bodovanja za svaku godinu ratnog staža, sa pola, na jedan bod, traži se da se ne umanjuju penzije borcima koji idu u prijevremenu penziju, odnosno, koji primjera radi pored 36 ili 37 godina radnog staža imaju upisan i ratni staž. 

- Na inicijativu Koordinacije boračkih udruženja Armije RBiH i Federalnog ministarstva za boračka pitanja pokrenute su izmjene Zakona o PIO-u u saradnji sa Federalnim ministarstvom za rad i socijalnu politiku i Zavodom PIO. Zatražili smo da se svaka godina ratnog staža, koji se duplira, boduje sa jednim bodom, a ne kako je sada navedeno, sa pola boda, a što će se odnositi na sigurno 100.000 boraca. I da borcima koji imaju 36 ili 37 godina radnog staža i upiše im se još vojni staž koji je dupli, onda on sa 62 godine ima već 40 godina staža i može ranije ići u penziju.  To je ta formula - govori nam Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja i dodaje: 

- A po Zakonu o PIO-u koji je prošle godine stupio na snagu, ljudima se umanjivala penzija i mi smo ukazali da je to nepotrebno. Ljudima je upisan dupli vojni staž jer su bili borci - govori nam Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja.

Kaže kako očekuje da se izmjene zakona nađu na jednoj od narednih sjednica Vlade FBiH.

Pričali smo i sa Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH.

- Mi smo izmjene Zakona o PIO-u u korist boraca pokrenuli još u novembru prošle godine, gdje smo imali niz sastanaka kako sa federalnim ministrom rada Veskom Drljačom i direktorom Zavoda PIO Zijadom Krnjićem. Te izmjene su došle do Vlade, ali još ih nema na dnevnom redu. Naveli smo par nepravilnosti, ukazali da bod 0,5, treba da se vrati na jedan. Ukazali smo na još nekoliko stvari. Čekat ćemo da Vlada FBiH usvoji, Parlament FBiH, ako bude potrebno, djelovat ćemo preko naših prijatelja u Parlamentu FBiH amandmanima - rekao nam je Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.