open-navfaktor-logo
search
Počinje primjena
Bugarska uvela porez na ruski gas za Bosnu i Hercegovinu
Bulgartransgas je zaprimio zvanični stav ministarstva finansija vlade Bugarske o uvođenju porezne takse na transport ruskog gasa. Stručnjak za energetiku Almir Bečarević ističe da su ovom odlukom direktno pogođeni Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Austrija...
30.10.2023. u 22:08
get url
text

Stav ministarstva finansija je zvanično objavljen na stranici bugarskog transportera gasa i primjena počinje sa prvim danom narednog mjeseca. Plaćanje obaveze je u roku 14 dana.

- Ovim je zvanično uveden porez na transport gasa Turskim tokom. Procjena je da ovaj trošak na godišnjem nivou iznosi cca 3 milijarde KM i obveznik plaćanja je ruski Gazprom Export.

Sada čekamo odgovor Gazproma i to da li će pristati da plaća ovaj porez i da li će ga prebaciti na svoje kupce. Direktno pogođeni mogu biti Mađarska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Austrija... U slučaju neprihvatanja obaveze ostaje opcija zapljene imovine Gazproma u Bugarskoj. Ulazimo u ozbiljnu situaciju sa transportom gasa putem Turskog toka - kazao je Bečarević.

Dodao je da ako Gazprom kao zakupac plinovoda prihvati ovakve uvjete te ako lobiranja Mađarske i Srbije ne urode plodom i bugarski zakon o porezu na transport plina bude primijenjen, to bi, tvrdi Bečarević, izazvalo rast cijena za najmanje 20 posto.

Cijena plina za krajnje potrošače u BiH tako bi mogla iznositi oko 1,27 KM po kvadratnom metru i to bez januarske korekcije cijene koja će biti naviše.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.