open-navfaktor-logo
search
Godišnjica genocida
Brčaci u ranim jutarnjim satima krenuli ka Nezuku na "Marš mira"
Klub "Prijatelja Srebrenice i Podrinja" Brčko i ove godine je organizovao odlazak Brčaka na "Marš mira" Nezuk - Srebrenica.
08.07.2023. u 12:31
get url
text

U ranim jutarnjim satima učesnici su se zaputili u Nezuk, odakle će zajedno sa ostalim učesnicima krenuti na trodnevnu maršrutu u dužini od oko 100 km. Učesnici Marša mira u Potočare će stići 10. jula, te će sutradan 11. jula prisustvovati kolektivnoj dženazi.

- Ove godine se obilježava 28 godina od stradanja Bošnjaka u Podrinju, a u Memorijalnom centru Srebrenica bit će ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida. Za učesnike je obezbijeđena sva potrebna logistička podrška, a ove godine iz Brčkog ide oko 40 učesnika koja će sa ostalim učesnicima Marša mira iz Nezuka krenuti na poduhvat koji će trajati tri dana, te će prepješačiti put kojim su 1995. godine prošli oni kojima je taj put bio jedina nada da prežive i da dođu do slobodne teritorije. Poruka koja i svaje godine glasi jeste da se ne zaboravi ono što se desilo i da se nikome nikada ne ponovi - rekao je Admir Karalić, predsjednik Kluba "Prijatelja Srebrenice i Podrinja" Brčko.

Ove godine zajedno sa učesnicima iz Brčkog, na Marš mira otputovali su i učesnici iz susjedne Hrvatske.

Mehmed Avdić već 12 godina učestvuje u Maršu mira i kaže da na ovaj način žele sačuvati od zaborava zločine koje je preživio narod u Srebrenici. Također, svima je poželio sretan put, da u naredna tri dana izdrže marš te pozvao mlađe naraštaje da se u narednim godinama priključe maršu u kojem Brčaci već niz godina učestvuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.