open-navfaktor-logo
search
Zastupnik SDA
Bratić: Kalabuhov je režirao sjednicu NSRS-a, "Pokret za Državu" je naša šansa u RS-u
Zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Senad Bratić (SDA) kaže da je cilj sazivanja posebne sjednice NSRS-a o "Informaciji o međunarodnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske" bio da se javnost, a posebno u bh. entitetu RS razuvjeri da je država Bosna i Hercegovina uvela sankcije Ruskoj Federaciji zbog agresije na Ukrajinu.
09.06.2022. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Bratić kritizirao nastup Kalabuhova: Bilo bi lijepo da svoje ponašanje uskladite s Vašim statusom i ulogom u BiH

- Pokušalo se dati na značaju entitetskoj skupštini kao da ona odlučuje o političkim pitanjima koja uopće nisu u njenoj nadležnosti. Umjesto da se bavimo životnim temama, onima koje su bitne za sve koji žive u entitetu RS, izlazi se iz okvira nadležnosti i uporno donose zaključci koji nemaju nikakvo pravno dejstvo. Ili kao što su oni iz decembra koji su udar na ustavno-pravni poredak. Pokušava se uvesti paralelizam – navodi Bratić za Faktor.

Primjer je, kaže on, zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, te osnivanje entitetske agencije za lijekove, zbog čega se ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić našao na američkoj crnoj listi.

- Ova posebna sjednica NSRS-a bila je u režiji ruskog ambasadora Igora Kalabuhova, on je sve režirao. Sam sebe je najavio i bio je više domaćin nego Milorad Dodik – kaže naš sagovornik.

Kada je riječ o opoziciji u NSRS-u, Bratić ističe da oni nemaju rješenja za aktuelnu političku situaciju, nemaju snage da naprave otklon od retrogradnih snaga.  

- Sedmicu su potrošli govoreći da je Dodik suodgovoran za uvođenje sankcija, utrkuju se ko će biti veća podrška Ruskoj Federaciji. A imaju izbor, a to je da se stave na stranu cijelog demokratskog svijeta koji je osudio agresiju Rusije na Ukrajinu. Oni iz opozicije žele da skupe poene, kao što je recimo Nebojša Vukanović, politički cirkusant koji na sjednicama priređuje performanse. Ili Milan Tubin, bivši opozicionar, nasikirao se zbog Kalabuhova i tražio od mene da se izvinim ambasadoru, kako je rekao prijateljske Rusije. Rusija nije prijateljska jer dovodi u pitanje odluke državnih institucija – pojašnjava Bratić.

VEZANI TEKST - "Pokret za Državu": Bosna i Hercegovina se voli i mimo reprezentativnih utakmica

Govoreći o o probosanskom bloku iz entiteta RS "Pokret za Državu" istakao je da su svi svjesni da ovaj projekat nema alternativu.

- Ovo je šansa za sve koji žele još jaču državu Bosnu i Hercegovinu, šansa na političkoj sceni koja može da promijeni stvari nabolje u državi, a posebno u entitetu RS.  Obišli smo, a i dalje obilazimo bh. dijasporu i mnogi kao da su čekali na ovakav projekat, u kojem su sve probosanske stranke u ovom entitetu. Imamo zaista veliku podršku, oko registracije su se uključila brojna bh. udruženja koja pomažu ljudima. Evo vam samo primjer, prije četiri godine za probosanske stranke poštom je iz dijaspore stiglo oko 9.000 glasova, dok je za srpske stranke poštom iz dijaspore stiglo 17.000 glasova. Mi govorimo o 500.000 glasača iz dijaspore, i radimo sve da dobijemo od sedam do 10 mandata u NSRS-u, na izborima 2. oktobra, što je sasvim realno – ističe Bratić.

U tom slučaju, probosanske stranke bi bile nezaobilazan politički faktor u RS-u.

- Utjecali bi na formiranje vlasti, kako zakonodavne tako i izvršne. Mogli bi da vratimo ministarske pozicije u Vladi RS-a, gdje pored osam ministara iz reda srpskog naroda, sjedi pet Bošnjaka i trojica Hrvata. Sada te ministre nameće Dodik i SNSD. Vjerujem da ćemo uspjeti zajedničkom listom za NSRS, jer smo svi okupljeni u "Pokretu za Državu" svjesni da nam se ovakva šansa teško više može ukazati, ako je sada ne iskoristimo – zaključuje Bratić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.