open-navfaktor-logo
search
Izbor srpskog delegata
Borenović podnio krivičnu prijavu nakon Nikšićeve izjave pa dao izjavu u SIPA-i
Podnošenje krivične prijave u ovom slučaju je bila moja obaveza, i kao političara, ali i kao savjesnog građanina i to ću raditi svaki put kada dođem u posjed informacija koje izazivaju opravdanu sumnju da je počinjeno krivično djelo ili više njih.
25.10.2023. u 14:34
get url
text

Rekao je ovo predsjednik PDP-a Branislav Borenović, nakon što je, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dao izjavu inspektorima SIPA-e po krivičnoj prijavi koju je podnio protiv NN lica nakon što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u jednoj TV emisiji izjavio da posjeduje fotografije glasačkih listića za izbor srpskog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Borenović kaže da u ovom slučaju nije bio jedini koji je imao informacije da postoji sumnja o počinjenom krivičnom djelu, nego da je to mogla da vidi cjelokupna javnost BiH.

- Nikšićeve tvrdnje izrečene u TV emisiji, da posjeduje fotografije glasačkih listića, prenijeli su svi relevantni mediji. Fotografisanje glasačkih listića je strogo zabranjeno, ali i gotovo nemoguće zbog položaja mjesta za glasanje, što smo također svi mogli da vidimo prilikom direktnog prijenosa sjednice Narodne skupštine RS-a kada su se birali srpski delegati u Dom naroda. U skladu s tim, postoji opravdana sumnja da su glasački listići SDP-ovih zastupnika, čije fotografije Nikšić tvrdi da ima, zapravo falsifikovani listići – rekao je Borenović.

Ističe da postoji sumnja da je počinjeno više krivičnih djela, što je i navedeno u krivičnoj prijavi koju je podnio.

- Radi se o djelima povrede tajnosti glasanja, uništavanja izbornih isprava, zloupotrebe službenog položaja, nesavjesnog rada u službi, falsifikovanja službene isprave, kao i izborne prevare, za koje je zaprijećeno od tri do pet godina zatvora – ističe Borenović.

Kaže da očekuje da će pravosudne institucije ovaj slučaj dovesti do kraja.

- Nadam se da neće stati sa mojom izjavom. Dosadašnja praksa je pokazala da ispituju nas koji podnosimo prijave, a ne one na koje se krivične prijave odnose, pa i u slučajevima u kojima su jasno navedena lica protiv kojih se podnosi prijava, kao što je primjer organizovane kriminalne grupe koja se bavila krađom izbora. Očekujem da za početak budu pozvani da daju iskaze i Nikšić, i zastupnici SDP-a u NSRS-u Saša Grbić i Andrea Gajić, kao i članovi Komisije za izbor i imenovanja, koji su, kako tvrde, prema svim propisima pripremili glasanje kojim je bilo onemogućena bilo kakva povreda tajnosti glasanja i fotografisanja – kaže Borenović.

Dodaje da je nebrojeno puta ponovio da neće odustati od borbe za zakonite izbore i od adekvatnog kažnjavanja počinilaca krivičnog djela izborne prevare.

- Sve dok oni koji su to činili ne budu po zakonu sankcionisani, što znači i da pojedini završe u zatvoru, ne možemo ovo nazivati pravnom državom – poručio je lider PDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.