open-navfaktor-logo
search
Rješenje Komisije
Bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH preuzima bijeljinsku kompaniju
Svetozar Mihajlović, bivši predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, preuzima upravljanje firmom Duvan iz Bijeljine.
11.04.2023. u 10:58
get url
text

Mihajlović je bio u Vijeću ministara BiH od 3. februara 1999. do 6. juna 2000. godine, a također je bio direktor ove firme od 2003. godine do 2017. godine, te je tada razriješen dužnosti zbog odlaska u penziju.

Kako piše u rješenju Komisije za hartije od vrijednosti RS-a, utvrđuje se da ponuda za preuzimanje sadrži sve elemente propisane odredbom Zakona o preuzimanju akcionarskih društava.

- Ponudilac je na dan podnošenja zahtjeva, 5. aprila, bio vlasnik 1.485.402 redovne akcije oznake DUVN-RA, odnosno 1.485.408 glasova u Skupštini eminenta ili 29,998073 odsto od ukupnog broja akcija sa pravom glasa u Skupštini eminenta. Ponudilac u postupku preuzimanja djeluje samostalno. Prosječna cijena akcija, utvrđena na način propisan odredbom zkona iznosi 0,1794 KM, kao i da je ispunjen kriterijum likvidnosti, te se ponudilac u ponudi za preuzimanje obavezao za svaku akciju koja je predmet ponude platiti cijenu od 0,215 KM, što predstavlja višu cijenu od prosječne cijene ostvarene na berzi u periodu od godinu dana prije nastanka obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje - stoji u rješenju.

Dodaje se da rok plaćanja deponovanih akcija iznosi 10 dana od dana isteka roka važenja ponuda za preuzimanje.

- Ponudilac je na poseban račun kod Atos bank Banja Luka deponovao novčana sredstva od 745.245 KM, kao depozit sa posebnom namjenom za plaćanje deponovanih akcija u postupku preuzimanja. Na taj način su obezbijeđena sredstva za plaćanje svih akcija na koje se odnosi ponuda za preuzimanje - navodi se u rješenju Komisije za hartije od vrijednosti koje je objavljeno 7. aprila ove godine.

Svetozar Mihajlović (Foto: Semberija.info)

Mihajlović je za Nezavisne novine potvrdio da preuzima ovo preduzeće, te da je dugo godina u duhanskoj industriji.

- Moja želja je da proizvodnju duhana održimo, da postepeno u dogovoru sa resornim ministarstvom i lokalnom samoupravom tu proizvodnju pokušamo ponovo vraćati na neke vrijednosti koje su bile u prethodnim godinama. Krajem devedesetih, početkom dvijehiljaditih godina proizvodnja je naglo pala i ostali smo samo mi koji se bavimo organizovanom proizvodnjom duvana. Nažalost, drugi su ugasili proizvodnju zbog sveukupne situacije koja je bila na tržištu - naveo je Mihajlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.