open-navfaktor-logo
search
Čekajući referendum
Biščević Tokić o kandidaturi za načelnicu Općine Stari Grad: Sve je u igri
Nakon što je Općinsko vijeće Stari Grad prihvatilo inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika Ibrahima Hadžibajrića, a o čemu će se 23. jula izjasniti građani ove općine na referendumu, u javnosti se već počelo spekulirati o Hadžibajrićevom nasljedniku ili pak nasljednici.
21.06.2023. u 11:07
get url
text

VEZANI TEKST - Ibrahim Hadžibajrić negirao krivicu za nezakonito otpuštanje službenika

Kao jedno od imena, spominje se SDP-ov Irfan Čengić. On je svoju potencijalnu kandidaturu za načelnika Općine Stari Grad komentirao na Facebooku istakavši da se o njoj može govoriti "tek ukoliko se ljudi 23. jula izjasne većinski da su za opoziv aktuelnog načelnika te ukoliko me moja matična organizacija predloži".

Ako je vjerovati pričama iz kuloara, Općina Stari Grad mogla bi dobiti načelnicu. Riječ je o federalnoj zastupnici SDA Jasmini Biščević Tokić. Ona je za Faktor izjavila kako je "sve u igri".

- S obzirom na to da referendum još nije održan i ne znamo hoće li građani uopće podržati smjenu Hadžibajrića, rano je pričati o tome jesam li zainteresirana. To ću obznaniti poslije referenduma. Definitivno je da i mi imamo svoje kandidate i nećemo ništa prepuštati slučaju. Da tako kažem, sve je u igri - kazala nam je Biščević Tokić.

Ona je podsjetila Čengića da je Hadžibajrić bio i SDP-ov kandidat i da tada nisu ukazivali na nezakonitosti.

- "Trojka" se povlači kao da nije bila koalicioni partner sa Hadžibajrićem. Demantovala sam Čengića koji je u postu rekao da je 15 godina bilo loše vlasti. I NIP i Naša stranka se pokušavaju oprati od Hadžibajrića što definitivno ne mogu. Ne mogu biti amnestirani u svemu ovome - izjavila je je Biščević Tokić.

Za načelnika se, kao zajednički kandidat SDA-NES, spominje i ime federalnog zastupnika Mirze Batalovića. 

Podsjetimo, Ibrahim Hadžibajrić uhapšen je 10. maja u akciji "Start" nakon čega mu je određen jednomjesečni pritvor.

Akcija je provedena pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Kantona Sarajevo, a osim Hadžibajrića uhapšeni su i Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić i Alma Destanović.

VEZANI TEKST - Potvrdilo Tužilaštvo: Uhapšen Ibrahim Hadžibajrić

Tužilaštvo ih tereti za krivična djela organizirani kriminal, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pranje novca te primanje i davanje dara.

Osumnjičenom Ibrahimu Hadžibajriću dodatno se na teret stavlja nezakonito dodjeljivanje nekretnine sa područja Općine Stari Grad osobi od koje je navodno primio mito u iznosu od 150.000 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.