open-navfaktor-logo
search
Stanje sve gore
Bihać: Vodostaj Une 60 cm iznad kritične tačke, a kiša neprestano pada, voda ušla i u kuće
Zbog ulijevanja pritoka, vodostaj rijeke Sane naglo raste zbog čega se očekuje izlijevanje iz korita, što bi dodatno otežalo stanje u Sanskom Mostu, gdje je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće.
16.05.2023. u 13:12
get url
text

Najteža situacija je u mjestima: Vrše, Neprelje, Stari Majdan, Trnova, kao i naseljima Alagića Polje i Zdena gdje su lokalni vodotoci izišli iz svojih korita i stigli do objekata, a pojedina su i poplavljena. Situacija se prati i formirani su punktovi za interventna djelovanja, ukoliko to bude potrebno.

U Bihaću, osim u Kulen Vakufu i Orašcu, situacija je sve teža u mjesnim zajednicama Srbljani, Kostela i Pokoj gdje se izlijeva Una i plavi poljoprivredna zemljišta, pomoćne i stambene objekte.

- Stanje je iz sata u sat gore, skoro kao i prošle godine, a bojim se da će biti i gore. Voda je ušla u kuću, stavljamo vreće s pijeskom i ispumpavamo vodu, da spasimo bar nešto - kazao je Adnan Jusić, mještanin Pokoja kod Bihaća.

{$galerijaFotografija}

Vodostaj Une jutros je izmjeren 160 centimenata što je za 60 centimetara iznad kritične tačke. Kiša neprekidno pada zbog čega se očekuju i veće poplave i u drugim mjestima.

Ekipe Civilne zaštite i Crvenog križa konstantno su na terenu, dostavljaju namirnice, vreće s pijeskom i potrebnu mehanizaciju za ispumpavanje vode iz kuća kako bi se situacija držala pod kontrolom. U pomoć poplavljenim područjima uključuju se i građani koji donose hranu, vodu i pomažu na terenu.

Na području Unsko-sanskog kantona građanima se preporučuje prokuhavanje vode za piće.

Crveni križ Federacije BiH (CKFBiH) saopćio je da je uputio određene količine materijalno-tehničkih sredstva u područja, koja su pogođena poplavama prethodna dva dana u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Prema potrebama Crvenog križa USK-a na teren su poslali čizme, pumpe za ispumpavanje, isušivače, deke i konzerviranu hranu.

- Također, posredstvom Društva Crvenog križa BiH dostavljena je i dodatna količina čizama i dezinfekciona sredstva, a tokom sutrašnjeg dana bit će dopremljeno i 567 litara vode za piće - istakao je generalni sekretar Crvenog križa FBiH Namik Hodžić.

Zbog upozorenja na moguće poplave Crveni križ USK od nedjelje je u Bihaću uveo dežure kako bi se pratilo stanje te što efikasnije vršila koordinacija rada općinskih i gradskih organizacija Crvenog križa.

Istu večer, na teren je izašla ekipa Crvenog križa grada Bihaća koja je obišla područje Kulen Vakufa i pružila neophodnu pomoć u vidu dostave čizama i lunch paketa za potrebe stanovništva.

Ekipe Crvenog križa na terenu su i u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi, a pomoć u vidu lunch paketa, čizama, vode za piće i higijenskih setova dostavljena je još sinoć.

Također, sekretar i volonteri Crvenog križa općine Sanski Most  od nedjelje, zajedno sa građanima, pune vreće pijeska za odbranu od poplava.

Crveni križ USK stanovništvu je ponudio na korištenje isušivače za vlagu i pumpe za ispumpavanje vode, navodi se u saopćenju CKFBiH.

poplave bihać (5).jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.