open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama
Fena
25.03.2024. u 10:35
get url
text
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Briselu s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Hadžom Labib (Hadja Lahbib) u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji.
Bećirović je kazao da su Bosna i Hercegovina i Kraljevina Belgija uspostavile prijateljske odnose na temelju obostranog uvažavanja, te da već pune tri decenije uspješno rješavaju sva otvorena pitanja. Kraljevina Belgija je važan partner na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Stoga je imperativ da proces pregovora s Evropskom unijom započne upravo u vrijeme dok Kraljevina Belgija predsjedava Vijećem EU-a - saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.
Govoreći o evropskom putu BiH i povjerenju koje joj je ukazano otvaranjem pregovora o pridruživanju, Bećirović je istakao da Bosna i Hercegovina nastoji pomiriti unutarnje nesuglasice i svoju politiku uskladiti s politikom EU-a.
Dodao je da BiH prati i podržava realizaciju svih šest prioriteta belgijskog predsjedavanja Vijećem EU-a: odbranu principa demokratije i vladavine prava; digitalizaciju i tehnološku konkurentnost; zelenu tranziciju; jačanje socijalne i zdravstvene agende; zaštitu ljudi i granica i promoviranje globalne Evrope.
Ministrica Labib je istakla da Kraljevina Belgija vidi Bosnu i Hercegovinu kao važnog partnera na Zapadnom Balkanu. O tome govori intenzivna bilateralna saradnja, ponovno otvaranje Ambasade Kraljevine Belgije u Sarajevu, kao i otvaranje u glavnom gradu BiH jedinog ureda na Zapadnom Balkanu, Privredne komore Kraljevine Belgije i Luksemburga.
Ilustrirajući odlučnost i predanost političkom partnerstvu ministrica Labib je istakla da trenutno u Sarajevu boravi visoka delegacija Ministarstva vanjske i razvojne politike Kraljevine Belgije, na čelu s političkim direktorima, u radnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH - navodi se u saopćenju. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.