open-navfaktor-logo
search
Borba za istinu
Bećirović i Komšić idu u New York povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici
Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.
AUTOR: Autor: Anadolija
11.04.2024. u 13:10
get url
text
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić najavili su u četvrtak u Sarajevu svoj odlazak u New York, gdje bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) 2. maja trebala razmatrati prijedlog rezolucije kojom se podsjeća na genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine i ponovo osuđuje taj zločin.
Očekivana rasprava o tom dokumentu izazvala je nove napetosti u odnosima između Beograda i Sarajeva, ali i u samoj BiH. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će putovati u New York i tamo pokušati učiniti sve što može ne bi li spriječio usvajanje rezolucije, iako priznaje kako su mali izgledi da u tome uspije.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da će se tek nakon sjednice Generalne skupštine oglašavati o rezoluciji, a do tada je, kako je rekao, neophodno raditi ozbiljno i odgovorno.
- To je još jedno pitanje gdje treba raditi ozbiljno, odgovorno, a ne davati populističke izjave po medijima - rekao je Bećirović.
Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.
Komšić, s obzirom na to da je imao uvid u rezoluciju, smatra da u njoj nema ništa "problematično".
- Rezolucija je, prije svega, posvećena 30. godišnjici genocida u Srebrenici koja pada iduće godine. Dakle, u njoj nema ništa, ništa, ni protiv koga. Ne samo u okruženju nego protiv ikoga u cijelom svijetu. Dakle, to što oni rade jeste, ja mislim, čak jedna vrsta propagandne akcije - rekao je Komšić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.