open-navfaktor-logo
search
Afera
Bečarević: Tužilaštvo KS provjerava dodjelu novca iz Kabineta Elvedina Okerića
Tužilaštvo Kantona Sarajevo istražit će dodjelu sredstava udruženjima bliskim Narodu i pravdi, tačnije dodjelu 200.000 KM koje je podijelio predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP).
25.10.2023. u 12:24
get url
text

VEZANI TEKST - Okerić napao Avdu Avdića pa objasnio kako je dijeljen novac NiP-ovcima: Nisam ja nego moj kabinet

Ovo je za Faktor potvrdio ministar u Vladi KS Almir Bečarević.

- Prema saznanjima koje imam, kantonalno Tužilastvo je izdalo naredbu Uredu za korupciju da utvrdi sve okolnosti i provjeri sva dokumenta o dodjeli sredstava kabineta predsjedavajućeg Skupštine KS.

Ujedno, provjerom u budžetu Kantona, Kabinet predsjedavajućeg je imao na raspolaganju 180.000 KM za namjenu održivog povratka u RS, a javni poziv je predviđao dodjelu 380.000 KM.

Istovremeno, Kabinet predsjedavajućeg je dobio status pravnog lica po osnovu Uredbe o njegovom formiranju. Tačka 4 te uredbe nikad nije ispoštovana, odnosno Vlada KS nikad nije donijela odluku o imenovanju šefa kabineta i postavlja se pitanje koji dokument je korišten prilikom registracije kabineta kao pravnog lica -  kazao je Bečarević.

Jučer se javnosti obratio i sam Okerić koji je negirao optužbe u vezi s dodjelom novca za održivi povratak.

On se branio riječima da nije on vršio dodjelu nego njegov kabinet, te da su i druga udruženja bliska nekim drugim strankama dobijala sredstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.