open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija Vlade KS
Bečarević: Konaković mi je iz Brisela prijetio da će me smijeniti
Pitali su me da li želim da dam ostavku, ja sam rekao ne da ne želim, ne zbog one stolice na kojoj sjedim, nego jednostavno zato da im ne bih olakšao, kazao je Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i kadar Stranke za BiH.
12.09.2023. u 17:11
get url
text

VEZANI TEKST - Bečarević pisao Uredu za borbu protiv korupcije: Neka javnost zna šta radi "fina gradska raja"

On je za FTV govorio o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, radu kantonalne Skupštine, šta nas očekuje u novoj sezoni grijanja, koliko je realna svjetska energetska kriza, da li će najveći ceh platiti građani, a ko će najviše profitirati.

- Pa vidite ovako, nije toliko rekonstrukcija, to je izbacivanje Stranke za Bosnu i Hercegovinu iz vlasti, jer oni rade na tome da nas izbace. Što se tiče toga, pitali su me da li želim da dam ostavku, ja sam rekao ne da ne želim, ne zbog one stolice na kojoj sjedim, nego jednostavno zato da im ne bih olakšao. Odnosno da ne bih napravio ambijent kao da smo mi nešto pogrešno radili jer nemoguće je naći bilo šta da smo radili mimo odluka Vlade, mimo onoga što je bilo dogovoreno, mimo onoga što je bilo napisano u programu kada je formirana ova koalicija.

Ako žele da nas izbace, nikakav problem nije, ali morate naći određene razloge zbog čega to radite, a i to sam im rekao. Ako se bude išlo na tu opciju, koja je po meni najteža, ta smjena, da Uk (Nihad, premijer KS) mora izaći za govornicu i onda mora govoriti ono najgore o nama dvojici kao ministrima, a u isto vrijeme zna kako smo nas dvojica iz Stranke za Bosnu i Hercegovinu radili u toj Vladi. E pa sad, da li će pričati bajke ili će reći kako smo radili... On u svim svojim nastupima kaže bar za sada da smo radili zaista profesionalno, kao što su i oni, tako smo i mi - rekao je Bečarević.

Govorio je o razlozima smjene dva ministra u Vladi KS iz Stranke za BiH.

- Pa mi kad smo ušli u vlast u Kantonu Sarajevo, znači dobrovoljno smo odustali od vlasti na državnom nivou, dobrovoljno smo odustali zato što se nismo slagali na federalnom nivou, razlog je bio, i svi to znaju, napravljen program za federalnu vlast koji je bio roman "Rat i mir", i na kraju se to svelo kad se otišlo u Mostar na dva lista papira. Ako je program Federalne vlade dva lista papira, onda šta ćete vi tu. Znači nije uopće namjera da se radi na način kako je to predviđeno u ovom prvobitnom dokumentu. Skoro dva mjeseca se, ja mislim, prigovaralo tom dokumentu - rekao je Bečarević.

Istakao je da su željeli provoditi politike i onda su došli u auituaciju da poslije petnaestog dana u Vladi KS određeni subjekti počinju kupovati "naše zastupnike i obilaziti oko naših zastupnika i nuditi im nema šta nisu".

- To je radio NiP, znači radio Elmedin Konaković direktno na tome i svi mi to znamo i svi to oni znaju jer je od petnaestog dana krenula priča. Meni se prijetilo iz Brisela da će me izbaciti iz Vlade KS, zna gospodin Konaković šta je radio. Nije problem, ali ja kažem i gospodinu Uku, izađete za govornicu i onda najgore stvari govorite o nama, jer jednostavno ako je to politika, ja mislim da to nije politika, to nije ništa. To je upravo ono što su oni govorili da neće da rade, a to je kupi ovoga, kupi onoga, i šta smo došli na kupi - dodao je Bečarević.

VEZANI TEKST - Rekonstrukcija Vlade KS sve bliža; Bečarević: Ostavku podnijeti neću, tržište pozicijama cvjeta, Schmidt gleda

Kazao je da je ukazivao na određene stvari. 

- Evo uzmite jučerašnju sjednicu Skupštine KS, pogledajte kakvo je glasanje bilo, pogledajte one zastupnike koji su otišli od nas, jesu li progovorili riječi jučer na Skupštini kantona? Nisu progovorili riječi, samo dizali ruku. Pa oni su mislili da ćemo mi to tako raditi. Znači šutit ćemo, dizat ruku i neka se dešava u Kantonu šta god da se dešava. E to ne može tako, jer i mi imamo politike i mi imamo odgovornost i ja imam odgovornost i ako ne mogu tu odgovornost... na kraju krajeva sa kompanijama koje su u mom resoru da napravim da bude bolje, onda izvinite stvarno, znači da je neko dao neki nalog da se ti ljudi odmaknu - dodao je.

Govorio je i o cijeni nafte i gasa. 

- Jutros je nafta bila već 91 dolar. Dao sam prognozu da će cijena goriva, svih derivata, sad sa ovim cijenama od oko 90 dolara, biti između 2,80 i 3,10 KM, i već sam jutros na jednoj pumpi vidio 3,11 KM. Znači, to je ono što će sigurno biti i gdje proizvođači nafte neće, odnosno teško će dati da cijena pada ispod 90 dolara. 

Je li vi mislite da cijena gasa neće biti povećana od prvog oktobra? Ja ne mogu, ja kad slušam saopćenja Energoinvesta, ja bih se najradije bacio sa najveće zgrade u Sarajevu. Znači nemojte sumnjati u to da li će biti povećanja cijena gasa, znači ne trebate sumnjati, jer jednostavno cijena gasa je formirana na bazi nafte, a vidimo nafta raste, kako onda neće cijena gasa - zaključio je Bečarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.