open-navfaktor-logo
search
Mjesne zajednice
Bauk izbora u Tuzli traje godinama: Šest-sedam hiljada maraka za mandat i svi (ne)sretni
Tuzla je zvanično postala grad u oktobru 2014. godine, a činjenica da od tada nisu održani izbori za članove savjeta mjesnih zajednica zvuči gotovo nevjerovatno. Na usvajanje Statuta čekalo se do marta prošle godine, gotovo sedam godina od proglašenja Tuzle gradom, ali ni to nije bio poticaj za izbore u mjesnim zajednicama koji se još ne naziru.
07.04.2022. u 08:23
get url
text

Statut grada usvojen je na incijativu četiri vijećnika iz Platforme za progres, Stranke za BiH i Naše stranke. Nakon usvajanja govorilo se da će izbori biti održani u roku od šet mjeseci, a već sada je prošla skoro godina.

Novac osiguran?

- U prijedlogu gradskog budžeta za ovu godinu izdvojeno je više novca za Gradsku izbornu komisiju, dakle, više nego što se planira i u godini Općih izbora. Nigdje se implicitno ne navodi, ali dobili smo uvjeravanja da je to novac za izbore u mjesnim zajednicama, ali ništa još konkretno nije poduzeto na njihovoj provedbi - kaže Admir Čavalić, vijećnik Stranke za BiH.

Statuti mjesnih zajednica nisu usklađeni sa Statutom grada, ističe Čavalić, a to je jedan od osnovnih preduvjeta.

- Još nisu usvojeni ključni dokumenti bez kojih se izbori u mjesnim zajednicama ne mogu održati. Ta se tematika na Kolegiju izbjegava, a dva su ključna razloga. S izborima bi se smanjila politička moć jer bi mjesne zajednice počele raspolagati vlastitim sredstvima, a ljudi na terenu bi znali potrebe i možda prikupili i dodatna sredstva mimo Grada Tuzle. Drugi razlog je to što se sada mjesne zajednice koriste kao politički plijen - pojašnjava Čavalić.

Džentlmenski sporazum

Postoji nezvaničan sporazum po kojem politička stranka po svakom vijećniku dobija osam pozicija u savjetima mjesnih zajednica i četiri pozicije u komisijama. Ukoliko postoji stranka, ona odlučuje o tim pozicijama. Međutim, sada imamo situaciju da su svi vijećnici Saveza za bolju budućnost i Demokratske fronte napustili svoje stranke, pa zadržavaju značajan dio pozicija o kojima odlučuju samostalno. Također, stranke koje su dio većine imaju pravo preferencija na pozicije dok one druge to pravo, najčešće, nemaju, što je samo po sebi teren za političku trgovinu.

- Po usvajanju Statuta grada spominjalo se da će izbori biti održani u roku od šest mjeseci, ali ih još nema ni na vidiku. Kad već nema izbora, podjela pozicija bi se trebala vršiti na osnovi izbornih rezultata, međutim, Platforma za progres (PzP) imala je dobar rezultat u mjesnoj zajednici Batva, ali tu nismo dobili člana savjeta. Ista je situacija u Novom Gradu jedan i dva. Umjesto toga davali su nam pozicije tamo gdje nismo imali glasove i mi na to ne pristajemo - kaže vijećnica PzP Selma Ćatibušić.

Grad Tuzla ima 40 mjesnih zajednica, a savjeti broje sedam ili pet članova, zavisno od broja stanovnika.

Šta se radi?

- U savjetima mjesnih zajednica imate pojedince koji tu sjede po 20 godina, a glavna im je funkcija da ne rade ništa i da se za njih ne čuje. Oni su tu po osnovu političke trgovine. Neki prođu četverogodišnji mandat bez ijedne inicijative, a za to vrijeme inkasiraju gotovo šest hiljada maraka - kaže Omer Berbić vijećnik Naše stranke.

Član savjeta mjesnih zajednica prima 120, a predsjednik 150 KM mjesečno. To znači da na godišnjem nivou inkasiraju 1.440, odnosno 1.800 KM. Tu ih biraju stranke ili pojedinci, po njima znanim zaslugama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.