open-navfaktor-logo
search
Hoće li biti izmjena
Arnautović: CIK je pod strašnim pritiskom, pripremamo se za lokalne izbore kao da se ništa neće desiti
Autor: N1/Faktor
26.03.2024. u 14:05
get url
text
Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović u izjavi za medije danas se osvrnuo na tehničke izmjene Izbornog zakona.
Na samom početku je kazao kako je Centralna izborna komisija apsolutno podržava donošenje tehničkih izmjena izbornog zakona.
- CIK BiH apsolutno podržava donošenje tehničke izmjene Izbornog zakona. Aktivni smo učesnici u pripremi određenih rješenja. Dva puta smo išli sa inicijativom prema Parlamentarnoj skupštini BiH. Mi smo uvidjeli određene manjkavosti i predložili smo tehničke izmjene Izbornog zakona - kazao je Arnautović.
No, kako kaže da se pripremaju za lokalne izbore kao da se ništa neće desiti.
- Mi se pripremamo za lokalne izbore kao da se ništa neće desiti. Svakako, bi voljeli da imamo određene inovacije. U ovom trenutku niko ne zna šta će se desiti. Mi radimo sa zakonskim ovlaštenjima i samo u skladu sa zakonom - istaknuo je.
Predsjednik CIK-a tvrdi da je ova institucija pod strašnim pritiskom.
- Mi smo pod strašnim pritiskom. Svima mora biti jasno da smo mi žrtve jednog uigranog akta i podrivanje nezavisnosti i nepreistrasnosti CIK-a. Sve te političke kvalifikacije moraju imati argument. Odbacujemo i ne obaziremo se na političke objede. Mi radimo svoj posao. Izbori ne bi trebali ugroženi zbog neusvajanja budžeta - kazao je Arnautović, prenosi N1.
Na konferenciji "Izbori 2024: Izazovi i resursi za medije", danas u Sarajevu predstavljene su Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima. Smjernice za medijsko izvještavanje o izborima i priručnik koji kompilira savjete i resurse za izvještavanje o izborima nastali su na osnovu iskustava iz redakcija i nakon većeg broja radionica i diskusija sa urednicima i novinarima u Bosni i Hercegovini.
Zamjenik britanskog ambasadora u BiH Neil Kavanagh je tom prilikom izjavio da mediji u kojima novinari jesu slobodni da izvještavaju o činjenicama, bez ikakve pristrasnosti, predstavljaju ključni stub funkcionalne demokratije, a to je naročito važno u vrijeme izbora.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.