open-navfaktor-logo
search
Farmaceuti i ljekari
Apel građanima: Ne stvarajte zalihe paracetamola, sirupa i vitamina C, mislite i o drugima
Veleprometnici koji su zaduženi za snabdijevanje apoteka u Federaciji BiH ulažu ogromne napore da se postigne kontinuitet u snabdijevanju tržišta lijekovima i medicinskim sredstvima, potvrdila je prim. mr. Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije FBiH.
23.03.2020. u 11:21
get url
text

- Neke vrste preparata poput paracetamola u tabletama i sirupa kao i vitamina C nije kontinuirano snabdijevanje jer nažalost još  svijest naših građana je takva da neko želi kupiti pet kutijica paracetamola ne razmišljajući o sugrađaninu koji je u redu iza njega - rekla je Binakaj.

Navela je da je Vijeće ministara BiH osiguralo i posebnu pratnju za transporte lijekova i medicinskih sredstava pa se očekuje poboljšanje stanja.

- Tako se u toku ove sedmice koja je tek na početku očekujem stabilizaciju tržišta po informacijama koje dobijam od veleprometnika lijekovima. Iskoristila bih priliku da apelujem na građane da razmišljaju i o svojim sugrađanima koji su u redu iza za njih, da ne stvaraju ogromne zalihe. Za tim nema potrebe. Snabdijevanje lijekovima i medicinskim sredstvima nije prekinuto, ono jeste otežano, ali se nadam da će u toku ove sedmice koja je pred nama ono i adekvatno stabilizirati. Ako im je dovoljna jedna kutija paracetamol tableta ili sirupa, neka je kupe, ali da ne stvaraju zalihe jer opskrba lijekova nije prekinuta - poručila je Binakaj.

Predsjednica Komore magistara farmacije FBiH navodi kako je sinoć razgovarala sa predsjednikom Ljekarske komore FBiH Harunom Drljevićem te da su se dogovorili da danas upute jedan poziv prema ljekarima porodične medicine da svojim pacijentima propisuju jednu ili eventualno dvije kutije određenih preparata kako bi na neki način sustigli kontinuitet, a istovremeno omogućili svakom građaninu da u narednih sedam ili 15 dana ima adekvatnu terapiju.

- Pored toga, mi ćemo uputiti jedan apel građanima upravo o toj potrebi suosjećaja, da nema potrebe za stvaranjem zaliha, pogotovo ne u lijekovima i medicinskim sredstvima. Jer važno je naglasiti opskrba nije prekinuta, jeste otežana. Pritisak na osam graničnih prelaza BiH veliki, ali stvarno uz policijsku pratnju ta vozila prolaze kroz Srbiju i Hrvatsku dolaze na granične prelaze BiH i uopće nema razloga za paniku - naglasila je Binakaj.

Predsjednica Komore magistara farmacije FBiH pohvalila je bosanskohercegovačke privrednike koji su uvidjeli da u ovim momentima tog otežanog snabdijevanja i povećane potrebe, kakva nikada nije bila na teritoriji BiH u posljednjih 30 do 40 godina da su sami krenuli u proizvodnju medicinskih maski.

- Neko ih radi od platna, neko kao hirurške od filca, a uglavnom one se pojavljuju na tržištu BiH. Ono što je važno uputstvo građanima da je ne treba nositi na vratu. Ona ne treba da štiti vrat, ona treba da zaštiti respiratorni trakt, odnosno tom maskom dužni su pokriti nos i usta bez obzira na to koliko im je to teško, koliko im tom smeta. Ukoliko visi na vratu ili su samo pokrivena usta, onda preko nosa taj zrak koji udišemo ide direktno u pluća. A radi se o velikoj respiratornoj površini. To je mjesto na koje može taj koronavirus da djeluje. Apelovala bih da kada je već stave, potrebno je da pokriju usta i nos - poručila je Binakaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.