open-navfaktor-logo
search
Ministar finansija BiH
Amidžić o državnom budžetu: Ne možemo hraniti potrošačkog monstruma, kolege iz FBiH treba da odrastu
Srđan Amidžić, ministar finansija u Vijeću ministara i generalni sekretar SNSD-a, izjavio je da bi tokom februara trebalo da se urade dodatne korekcije na prijedlogu budžeta BiH za 2024. godinu.
11.02.2024. u 11:29
get url
text

On je, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a,  govoreći o budžetu naveo da je usvojen globalni okvir te da je plan da se tokom februara urade dodatne korekcije.

- Ostali smo principijelni na stavu da ne možemo da hranimo potrošačkog monstruma u smislu da uzmimamo novac naših garađana i prebacujemo na nivo BiH. Prijedlog Ministarstva finansija će biti da svaki višak koji se pojavi ide za kapitalne projekte - rekao je Amidžić.

Istakao je  i da je protiv institucije visokog predstavnika, kao i protiv miješanja stranaca u unutrašnja pitanja BiH.

- Kada bi federalni partneri ispoštovali ono što se dogovori na sastanku, bili bismo bliže konsenzusu ali pod pritiskom stranog faktora oni dogovoreno promijene - rekao je Amidžić.

Smatra da kolege iz Federacije BiH treba da odrastu, razmišljaju svojom glavom i dogovoreno provedu na terenu.

Strancima odgovara baš ovakva situacija u BiH, kaže Amidžić.

- Ne želimo da živimo pod protektoratom. Kako BiH može funkcionisati ako će neko sa strane govoriti kako i šta da radimo - upitao je Amidžić.

On je ocijenio da nisu teška sporna pitanja u zakonima o sprečavanju sukoba interesa, sudovima BiH i Izbornom zakonu, koja treba da usaglase radne grupe za uslovni početak pregovora sa EU, ali da mora postojati uvažavanje želje tri naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.