open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Alkalaj otvorio dvodnevnu Međunarodnu konferenciju "Balkan 2030" 
Centar za napredne studije iz Sarajeva i Institut za političke studije "Sami Frasheri" iz Tirane organizatori su međunarodne konferencije "Balkan 2030 – Balkan u EU i NATO, mir u Evropi", koja je počela danas u Sarajevu.
09.06.2022. u 15:23
get url
text
S konferencije
S konferencije

Konferencija će trajati dva dana sa učesnicima iz šest zemalja: Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Kosova.

Konferenciju je otvorio ambasador Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim nacijama i bivši ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, koji je govorio o trenutnoj političkoj situaciji u svijetu, promjenama koje su se desile nakon ruske invazije na Ukrajinu kao i položaju Bosne i Hercegovine u novonastaloj situaciji.

Program je podijeljen na pet sesija i obuhvatit će nekoliko važnih geopolitičkih tema u kontekstu nove političke realnosti, i to svijet nakon rata u Ukrajini, Kina i Rusija u kontekstu novih realnosti, autokratija protiv demokratije, Evropska unija, NATO i Balkan: između strateškog partnerstva i demokratskih standarda, te regionalna saradnja u novim okolnostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.