open-navfaktor-logo
search
Imaju dva dana
Ako do srijede Vlada KS mladima ne isplati subvencije za stanove, novac...
Redakciji Faktor obratilo se nekoliko mladih aplikanata navodeći kako su iz Vlade Kantona Sarajevo dobili informaciju da "ako im do srijede - 31. januara 2024. Vlada ne isplati subvencije namijenjene za rješavanje stambenog pitanja, u iznosu od 5,5 miliona KM, novac će propasti".
29.01.2024. u 21:13
get url
text

Kao razlog naveli su "da se radi o novcu koji je izdvojen iz budžeta Vlade KS za 2023. i kao takav ne može se, kako kažu, po zakonu isplaćivati u februaru ili martu 2024. godine".

 VEZANI TEKST - "Ministar i Uk daju samo šuk", "Uk(leta) Vlada"...: Mladi došli premijeru KS pod prozor tražiti obećane subvencije za stan

Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS, kaže "kako svi nalozi iz prošlogodišnjeg budžeta, uključujući i one koji su vezani za mlade, trebaju biti pušteni do 31. januara 2024. godine".

 Bojan Bošnjak

- Sredstva neće propasti, ali ona iz prošle godine neće moći biti utrošena u ovoj 2024. Dakle, mladi će dobiti novac, jer je rok 31. januar, isplatit će im se onako kako je dogovoreno. Do 31. januara je rok da se nalozi plate prema korisnicima koji su uredno dostavili dokumentaciju. Mi već pet dana sve dokumente, koje su aplikanti predali do 24. januara, sortiramo, slažemo i šaljemo prema Ministarstvu finansija KS, jer je puno podataka, računa različitih banaka. Dakle, ponovit ću, svi nalozi iz prošle godine, ne samo za mlade, trebaju do 31. januara otići prema Ministarstvu finansija kako bi bili realizovani, odnosno isplaćeni - istakao je Bošnjak.

Mladi aplikanti su naveli i kako raspolažu informacijom da "od 1.142 onih koji su do 24. januara trebali donijeti notarsku ispravu i transakcijski račun, više od 100 to nije uradilo".

Zbog svega, zanimalo ih je - "da li će sada Vlada KS tih 5,5 miliona KM dijeliti na 1.000 aplikanata, na način da svako dobije veći iznos od ranije utvrđenih nešto više od 4.800 KM? Te ako neće, na šta će novac koji ostane, biti utrošen?

- Ne mogu vam dati odgovor na to pitanje, jer danas nisam provjerio koliki je tačan broj onih koji su aplicirali. Možda da se sutra čujemo pa da vam kažem tačnu informaciju - rekao je Bošnjak.

 VEZANI TEKST - Vlada KS neće izdvojiti dodatni novac za subvencije stanova mladima

Podsjetimo, Vlada KS donijela je 19. oktobra prošle godine odluku o subvencioniranju stambenog pitanja mladih. Tom prilikom saopćeno je kako je u ovogodišnjem budžetu KS osigurano za ove namjene 5,5 miliona KM, a pojedinačni iznos za subvencije iznosi do 12.000 KM.

Međutim, Odluka Vlade kako će 1.142 aplikanta koja zadovoljavaju uvjete ovog javnog poziva dobiti nešto više od 4.800 KM izazvala je nezadovoljstvo kandidata.

Nezadovoljni iznosom, mladi sa konačne liste 11. januara održali su proteste, a potom i sastanak sa kantonalnim premijerom Nihadom Ukom koji im je obećao kako će Vladi predložiti da im se ponudi veći iznos.

No taj prijedlog premijera nije usvojen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.