open-navfaktor-logo
search
Obraćanje kriznog štaba
Ajdinović: Federalni štab će sutra razmatrati ublažavanje mjera
Intenzitet ulazaka u BiH je dosta smanjen, tako da je u posljednja 24 sata svega 19 osoba ušlo u BiH, kazao je u današnjem obraćanju javnosti član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.
23.04.2020. u 18:05
get url
text

On je kazao da su ti građani zadržani u šatorima, nakon čega su prebačeni u karantin.

Dodao je da Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja kontinuirano vršiti nadzore nad 14 graničnih prijelaza.

- FUZIP je izrekao 216 mjera u protekla 24 sata. Do danas ukupno su izdata 26.809 rješenja za naše građane i te smo podatke uputili kantonalnim policijskim inspekcijama - rekao je Ajdinović.

Naglasio je i da je dosta građana napustilo karantin u posljednja dva dana.

- Kolege koje rukovode karantinskim centrima trude se da poduzmu sve što je predviđeno zakonom da prostori budu onakvi kakvi trebaju biti u korist građana. Niti jedna naredba civilne zaštit nije donesena, a da se ne poštuju zakonske ovlasti - podvukao je Ajdinović.

Najavio je da će sutra biti održana sjednica Štaba civilne zaštite na kojoj će odlučiti o ublažavanju mjera.

- Kada smo donosili naredbe, mislili smo prvo na zdravlje građana. O kojim naredbama ćemo govoriti ne mogu precizirati, te informacije ćemo imati sutra - rekao je Ajdinović.

Kako je kazao, između ostalog, bit će riječi i o izuzeću pojedinih osoba iz karantina.

- Sutra će biti riječi o izuzecima koje nismo predvidjeli, a imali smo slučajeva gdje su građani trebali da prevezu posmrtne ostatke svojih najbližih, morali otići na dženazu ili sahranu, a nisu to mogli obaviti jer im je bila izrečena mjera smještanja u karantin - kazao je Ajdinović.

Kada su u pitanju tržišne kontrole, Ajdinović je kazao da je dežurni tim obavio 16 kontrola i da su izrekli 214.000 KM kazni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.