open-navfaktor-logo
search
Vojni analitičar
Ahatović upozorava na otvaranje Wagner centra: Putinova tajna vojska u Srbiji, sve spremno, ljudstvo, novac, oružje...
Wagner grupa, ruska privatna plaćenička vojno-sigurnosna kompanija pod patronatom ruske obavještajne službe FSB, objavila je na Telegramu da je u Srbiji formiran njen "rezidentni kulturno-informativni centar prijateljstva i saradnje Orlovi", odnosno kancelarija za regrutaciju i obuku.
10.12.2022. u 21:52
get url
text

VEZANI TEKST - EU uveo sankcije Wagner grupi: U Putinovoj tajnoj vojsci i srpski plaćenici

Privatne vojne kompanije su se naročito razvile u periodu vladavine Vladimira Putina, a najpoznatija je Wagner grupa, čiji je vlasnik Yevgeny Prigozhin, ruski oligarh blizak Kremlju.

Vojni analitičar Nedžad Ahatović upozorava da informacija o Wagneru u Srbiji dolazi istovremeno sa vrlo problematičnim izvještajima sa raznih strana da je od početka agresije na Ukrajinu do danas najmanje 140.000 Rusa prijavilo boravak u Srbiji.

- Ne treba biti puno pametan da se pretpostavi da je određeni broj obučenih plaćenika već stigao u Srbiju u sklopu egzodusa onih Rusa koji bježe od mobilizacije. Kao prilog toj tvrdnji treba kazati i podatak da je Privredna komora Srbije objavila je da je 1.000 transakcijskih računa pravnih lica sa sjedištem u Rusiji otvoreno u toj državi od 24. februara 2022. To znači da je sve spremno, novac, ljudstvo, a oružja u Srbiji i bh. entitetu RS ima i u legalnom i ilegalnom posjedu da se kvalitetno formacijski naoruža cijeli jedan korpus.

Za to vrijeme mi u Bosni i Hercegovini smo zaokupljeni uspostavom vlasti i podjelom izbornog plijena i uopće se ne obaziremo na ovakve informacije koje u perspektivi otvaraju vrata organizovanom nasilju protiv države BiH. Zato nova koalicija ima težak zadatak da svojim "partnerima" u vlasti koji otvoreno kidišu na državu, nametne narativ koji se protivi evropskom desničarenju i islamofobiji isto kao i Putinovoj asimilaciji u "rusko-srpski svet". Zvaničnom Sarajevu se sa svih strana vežu ruke u poduzimanju konkretnih poteza ka sprječavanju urušavanja državnog suvereniteta i dalje erozije društvenog sistema i spašavanja zemlje od utjecaja evropske desnice i Putinove političke i kulturne asimilacije. Cilj je u oba slučaja razbiti državotvornost BiH bez nužnog rastakanja države, a opravdanje je tzv. muslimanska većina čiji naglašen negativni narativ služi da se i zapad uvuče u rusku igru podijele BiH, što se kao što vidimo odvija vrlo povoljno po Moskvu - pojašnjava Ahatović za Faktor. 

Ističe kako je "čak i američki State Department vrlo naivno nasjeo na teze njemačkih desničara da se problem BiH riješi uspostavom trećeg hrvatskog entiteta".

- Tako su njihovog eksponenta Schmidta kojeg su postavili na čelo OHR-a podržali kod nametanja diskriminacijskih izmjena Izbornog zakona. Na kraju se ispostavilo da je ruski FSB upravo preko njemačkih desničara planirao državni udar u Njemačkoj koji bi okrenuo ovu najvažniju državu EU pritiv SAD-a i NATO-a. Dakle, ruska agenturna mreža uz pomoć svoje "crne", odnosno desno orijentirane Evrope drži Balkan u svojim krvavim kandžama, a sada otvoreno kažu da su uspostavili i svoje paravojno prisustvo u Srbiji.

Za to vrijeme SAD-e se odriče svojih najvjernijih saveznika na Balkanu ispunjavajući želje njemačkim desničarima što se pokazalo pogrešnim, jer su time direktno pomogli Putinu da pokuša prevrat u Njemačkoj. Time što su njemačke desničare poslušali kod pitanja BiH, Amerikanci su u najmanju ruku pomogli Putinu da zapečati svoj još čvršći stisak oko Balkana kako bi ga kvalitetno koristio kao monetu za potkusurivanje na predstojećim pregovorima oko Ukrajine. Da je to tako pokazuje i činjenica da se bez straha objavljuje informacija da je FSB-ova specijalna paravojna jedinica Wagner otvorila svoju kancelariju u Srbiji - zaključuje naš sagovornik. 

Ideolog i šef Centra otvorenog u Srbiji je Aleksandar Lisov. Njega su 2017. godine vlasti Kosova uvrstile na listu onih kojima je zabranjen ulazak na teritoriju te države. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.