open-navfaktor-logo
search
Na šta su se građani žalili
Agenciji za lijekove BiH od 2021. stiglo 805 prijava neželjenih reakcija na vakcinu protiv COVID-19
Tridesetsedam prijava nisu imale minimum kriterija za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka, pa nisu uzete u dalju evaluaciju
Autor: A. S.
29.03.2024. u 10:25
get url
text
Najviše prijava neželjenih reakcija nakon vakcinacije stiglo 2021, čak 783
Najviše prijava neželjenih reakcija nakon vakcinacije stiglo 2021, čak 783
Sektor za farmakovigilancu i materiovigilancu Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hetrcegovine do 28. marta zaprimio je ukupno 805 prijave neželjenih reakcija nakon imunizacije vakcinom protiv COVID-19.
Kako su nam kazali u Agenciji, u 2021. godini ukupno je zaprimljeno 783 prijava neželjenih reakcija nakon vakcinacije, dok su tokom 2022. prijave pristizale u smanjenom obimu. Bilo ih je ukupno 21, dok je prošle godine u Agenciju stigla samo jedna neželjena reakcija na vakcinu protiv SARS-CoV-2.
- Tridesetsedam prijava nisu imale minimum kriterija za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka. Radilo se o nepotpunim prijavama sa nedostajućim osnovnim podacima, pa nisu uzete u dalju evaluaciju - navode iz Agencije.
Dodaju da su se neželjene reakcije odnosile u najvećem broju slučajeva na: bol na mjestu primjene vakcine, povišenu tjelesnu temperaturu, malaksalost, glavobolju, bol u zglobovima i mišićima, slabost, drhtavicu i mučninu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.