open-navfaktor-logo
search
Novi projekat
Aerodrom Sarajevo: Priprema se produženje piste za 450 metara
Međunarodni aerodrom Sarajevo planira produženje piste za 450 metara, kako bi mogli slijetati i najveći avioni.
18.10.2023. u 18:32
get url
text

- U skladu sa kontinuiranim povećanjem broja putnika na godišnjem nivou, naša namjera je povećati nivo usluge u svim segmentima poslovanja. Jedan od ciljeva je i stvaranje preduslova za obavljanje aviooperacija i sa većim tipovima aviona, čime se otvaraju mogućnosti za duže letove i druge udaljenije destinacije. S tim u vezi iskazali smo namjeru da se za potrebe proširenja aviooperacija, omogući slijetanje i polijetanje aviona kodnog slova E, za što je napravljena aeronautička studija koja predviđa produženje piste za 450 metara u pravcu jugoistoka i to na zemljištu koje je vlasništvo JP Međunarodni aerodrom Sarajevo. Što se tiče finansiranja projekta, istražit ćemo sve modalitete finansiranja koji budu dostupni i odabrati najpovoljniji za realizaciju projekta - pojasnili su iz Aerodroma Sarajevo.

Aerodrom Sarajevo, BHANSA i BHDCA su imali zajednički sastanak na temu: Aeronautička studija o mogućnostima produženja poletno-sletne staze i povećanja kategorije ILS-a.

Kako se navodi u studiji Aerodrom Sarajevo planira povećati uzletno-sletnu stazu te time omogućiti slijetanje većine širokotrupnih aviona. Time će se stvoriti mogućnost slijetanja i polijetanja na kategoriju E, a to su avioni sa promjerom krila od 52 do 65 metara kao što su A330, A350, B747-400, B787 i B777-300. Veća od toga je još jedino kategorija F. promjera krila od 65 do 80 metara, gdje ulaze B747-8, B777X i A380.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.