open-navfaktor-logo
search
O formiranju vlasti
Adžem: Potez Stojanovića vrijedan je poštovanja, Nikšićevi ustupci su politička kapitulacija
Ratni komandant i bivši federalni zastupnik Dževad Adžem, pozdravio je potez potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Igora Stojanovića koji je odbio potpisati prijedlog za novi sastav Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
31.03.2023. u 20:49
get url
text

Adžem kaže kako je krajnje vrijeme za jaku bosansku kolaciju u kojoj će biti i Stranka demokratske akcije.

- Iz ranijih istupa Stojanovića moglo se naslutiti da je u značajnoj dilemi i da bi se moglo dogoditi da ne podrži predloženu Vladu FBiH. Da je potpisao, ubijeđen sam da bi ovakav sastav vlade SDP na sljedećim izborima koštalo ogromnog pada popularnosti. Očigledno je da je Nermin Nikšić izgubio sve konce, da je sam vodio sve procese, da pada iz greške u grešku.

Dakle, priča Elmedina Konakovića (NIP) nakon odlaska kod Milorada Dodika da je "pobjedila politika kompromisa u odnosu na politiku sukoba" je zaista jedna politički diletantska izjava. Postupci koje prave on i Nermin Nikšić su pogubni za državu - kazao je Adžem i dodao:

- Predlažu se ministri, isključivo oni koji su protiv Bosne i Hercegovine, pa tako u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine imate Nenada Nešića za ministra sigurnosti. Imate cijelu plejadu ljudi koji se postavljaju na značajne obavještajno- sigurnosne i vojno važne pozicije. Ovo nije nikakva politika kompromisa, nego politika koja beznadežno vodi u političku kapitulaciju.

Smatra kako je Stojanovićev potez za svaku pohvalu i poštovanje.

- Očekujem da se nakon svih improvizacija sjedne ozbiljno i napravi jedna jaka koalicija koja će sačuvati obraz svim braniocima Bosne i Hercegovine, a ne ovakvim ustupcima dovesti nas u poziciju da iskreno žali čovjek što je branio Bosnu i Hercegovinu. Dalo se naslutiti da postoje ozbiljna previranja u SDP-u.

Ako ste vi po defaultu građanska stranka, nemoguće je da pravite ustupke koji su na štetu većine građana, a postupak Stojanovića je vrijedan respekta. Mislim da je Stojanović ovom odlukom debelo pomogao, stabilizovao vjerovatno i glasačko tijelo i sve ozbiljne ljude koji se bave politikom unutar SDP-a. Znači njegova odluka je bila očekivana i ja je u potpunosti pozdravljam - rekao je Adžem.

Osvrnuo se na Nikšićeve ustupke HDZ-u, u smislu da mu je smetao kandidat za federalnog ministra trgovine Anel Kljako (NES), a nije Sanja Vlaisavljević (HDZ) za ministricu kulture.

- Praviti ustupke, koje je Nikšić radio kao predsjednik SDP-a, da se u budućoj vladi nalaze osobe poput Vlaisavljević koja je imala nacionalističke nastupe, izjave, su takve da normalan čovjek to ne može podržati. I prihvatiti da imenuje Vlasavljević nakon onakvih izjava, to znači potpuna politička kapitulacija!

Očekujem da će nakon ovog poteza doći do velikih promjena unutar SDP-a, da ćemo dobiti ljude koji će napraviti normalnu koaliciju koja bi podrazumijevala i učešće Stranke demokratske akcije u formiranju vlasti.

Mislim da ni SBiH ne bi trebala potvrditi vladu u ovom sastavu. Očekujem da nakon ovog ludačkog političkog mozaika Nermin Nikšić neće kao lider SDP-a dočekati formiranje nove vlade - kazao je Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.