open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Ademović spašava obraz kod glasača, Konaković brine za koaliciju: Opoziv Mandića kao odmjeravanje snaga u NiP-u
Opoziv načelnika Općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka) koji su pokrenuli koalicioni partneri, vijećnici Naroda i pravde, uzburkala je odnose unutar "Trojke" (NiP, NS i SDP).
28.07.2023. u 14:35
get url
text

VEZANI TEKST - Pokrenuta inicijativa za opoziv Srđana Mandića, načelnika Centra, predvodi je NiP

Kao što je poznato, Mandićeva smjena inicirana je unutar "Trojke", a sudeći prema informacijama koje su dospjele u javnost ovih dana, razloga za nezadovoljstvo radom načelnika Općine Centar je mnogo. Potpis za opoziv Mandića osim vijećnika NiP-a, stavili su i vijećnici SBB-a te samostalni vijećnici. Vijećnici SDP-a, SDA i Naše stranke nisu potpisali inicijativu za opoziv.

- Nikad nisam ni bio za ovog načelnika. U jednom trenutku bila je čak 21 ruka protiv njega što znači da su svi nezadovoljni njime. Mogu sad svi pričati da su mu podrška, ali "Trojka" mu je okrenula leđa - kazao za Faktor vijećnik SBB-a u Općini Centar Sulejman Haljevac, jedan od potpisnika inicijative za smjenu.

On kaže da je SBB podržao smjenu, "ali je NiP sve inicirao i pokrenuo".

- NiP već godinu i po radi na njegovoj smjeni - tvrdi Haljevac i dodaje kako i sam ima puno zamjerki na rad Mandića kojem, prema njegovoj mišljenju, "nedostaje elana".

Kaže kako Općina nikad nije bio prljavija, zapuštenija te kako najugroženiji stanovnici Centra nikad nisu uspjeli doći do svog načelnika.

- Sve što je Mandić uradio bilo je da je završavao Ajnadžićeve (Nedžad, predhodni načelnik iz SDA) projekte. Nisam vidio neki elan u njemu. Uostalom, narod će reći želi li ga ili ne. Ako je narod za ovakvog načelnika, i to je ok - kazao je Haljevac.

Osvrnuo se i na posljednji projekt načelnika Mandića - šetalište "Pješačka zona - Sarajevski ćilim" u Velikom parku koji je jučer svečano otvoren, nakon probijanja svih rokova za okonačanje radova.

- Sarajevski ćilim je posebna priča. Znamo koja je bila cijena, a ako to liči na ćilim… Eto, ne mogu to da shvatim - kaže Haljevac.

O tom su se projektu očitovali i vijećnici iz NiP-a, Općinska organizacija Centar.

VEZANI TEKST - Vijeće izglasalo opoziv Mandića, građani će se izjašnjavati u septembru

- Ne smatramo da je tzv. "Sarajevski ćilim", odnosno svečano otvorenje trotoara koji je koštao nevjerovatnih 1.700.000 KM (i to ne znamo da li je konačna cifra - podsjećamo da je u budžetu za 2022. godinu prvobitno predviđen iznos od 1.300.000 KM za ovaj razočaravajući trotoar) kapitalnim projektom, naprotiv jedini "projekat" koji je načelnik Mandić izvršio (bolje da nije) nije uopće njegov projekat, već projekat bivšeg načelnika Ajnadžića! - naveli su NiP-ovci.

Dodatno, i ono malo što načelnik Mandić (pokuša) uraditi pod velom je indicija o nesavjesnom trošenju budžetskog novca, navode NiP-ovci, ističući primjer poput spomenutog trotoara, ali i rekonstrukcije mosta Festina lente za koji je prvobitno bilo predviđeno 205.000 KM, "dok nas je rekonstrukcija koštala na kraju čak 401.000 KM, i to uz izvođača – Dinalsa d.o.o., preduzećem sa kojem načelnik redovno radi, a koje je poznato i po radu na famoznom kiosku od 250.000 KM".

Vijećnik SDP-a Dragan Stevanović izjavio je za Faktor kako smatra da je opoziv Mandića proizvod usijanih glava jednog dijela Naroda i pravde, te da se postavlja pitanje odnosa tog dijela sa rukovodstvom stranke. 
 
- Ne znam kakvi su odnosni unutar rukovodstva NiP-a, treba sačekati njihov zvaničan stav. Mislim da su koalicioni odnosi partnera unutar "Trojke" sada dobro uzdrmani. Vidjet ćemo kako će se razvijati sada situacija i u Kantonu Sarajevo, Federaciji i BiH - kazao je Stevanović. 

O radu ili neradu načelnika Mandića odlučit će građani na referendumu koji je zakazan za 17. septembar. Ukoliko bude opozvan, bit će raspisani izbori za novog načelnika. Ako do referenduma dođe.

Prema saznanjima Faktora, nakon što su vijećnici jučer izglasali opoziv, u redovima Naroda i pravde nastao je haos. Navodno predsjednik NiP-a Elmedin Konaković i Aljoša Čampara već vrše pritisak na vijećnike iz svoje stranke da povuku svoj potpis, da Općinsko vijeće Centar poništi vlastitu odluku o opozivu Mandića, kojem ni samom nije bilo jasno jučer da li je još načelnik?! Toliko o njegovom poznavanju procedura i razumijevanju procesa, govore dobro upućeni vijećnici koji žele aktuelnom načelniku vidjeti leđa. 

Jasmin Ademović

Opoziv Mandića svojevrsni je sukob i odmjeravanje snaga u NiP-u. Upućeni tvrde da je Jasminu Ademoviću, pritisnutom zahtjevima i nezadovoljstvom NiP-ovih glasača iz rubnih mjesnih zajednica Centra bez čijih glasova Mandić ne bi ni bio izabran, "prekipjelo" pa je uprkos ogromnom protivljenju stranačkog vrha na čelu s Konakovićem, odlučio okupiti vijećnike svoje stranke, ali i druge, te organizirati opoziv. Mandićevo neispunjavanje predizbornih obećanja stanovnicima više mjesnih zajednica direktno se obija o glavu NiP-ovcima, koje su građani posljednjih mjeseci počeli javno prozivati, presretati na ulicama pa čak i u vjerskim objektima, optužujući ih da su tražili glas za Mandića, a onda ih slagali u pogledu rješavanja problema u njihovim naseljima i ulicama.

Kako svjedoče pojedini iz NiP-a, Mandić je obustavio legalizaciju izgrađenih kuća u mjesnim zajednicama gdje je NiP dobio izbore. Spočitava mu se i da je prekršio i druga predizborna obećanja. Naime, govorio je da Crni vrh neće biti uništen gradnjom, da bi ubrzo nakon toga počeli radovi na izgradnji luksuznog kompleksa Park Residence. 

VEZANI TEKST - SDA Općine Centar: NiP opozivom Mandića glasa protiv Konakovića, opoziv se sprema i Muzuru i Tanoviću

- Dosta je više bilo podilaženja investitorima nauštrb građana. Mi investitorima moramo olakšavati na druge načine. Evo, recimo, odmah mogu obećati da park na Crnom vrhu neće biti uništen zarad bilo kakve buduće gradnje, ali će biti sređen na način da počne privlačiti izletnike - bilo je Mandićevo obećanje u novembru 2020. godine.

Konaković od jučer gasi požar unutar koalicije, ali i u unutar vlastite stranke. Prema informacijama koje dolaze iz redova NiP-a, ali i drugih stranaka, on je održao sastanke sa svojim stranačkim kolegama, ali i sa Našom strankom, tačnije sa Mandićem, kojeg uvjerava da će se sve završiti povoljno po aktuelnog načelnika. 

Navodno sada žele ići na opciju da Mandić traži preispitivanje odluke Vijeća za opoziv na način da se pozove na Zakon o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojem se kaže da "Vijeće, odnosno, načelnik/ca može u roku od tri dana nakon donošenja odluke zatražiti da vijeće, odnosno načelnik/ca preispita odluku ili akt koji smatra neustavnim ili nezakonitim".

Podsjećamo, ranije je u Starom Gradu opozvan i Ibrahim Hadžibajrić, kojeg je "Trojka" podržala na izborima 2020. 

Nakon što je započeta "čistka" u dvije sarajevske općine, za očekivati je da će NiP pokušati ponovo "skinuti" i načelnika Općine Novo Sarajevo Hasana Tanovića (SDP).

Protiv njega su ustali NiP i Naša stranka. Podsjetimo, opoziv Tanovića zatražila je vijećnica Naše stranke Mirela Džehverović. Ostaje da se vidi hoće li uspjeti osigurati većinu za njegov opoziv. Nakon Tanovića na red bi mogao doći i NiP-ov Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža, o čemu se već spekulira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.