open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Prvih šest borbenih aviona Rafale sletjelo u Zagreb
AUTOR: Anadolija
25.04.2024. u 14:25
get url
text
Na zagrebački aerodrom "Dr. Franjo Tuđman" sletjelo je prvih šest francuskih višenamjenskih borbenih aviona Rafale s obučenim hrvatskim pilotima u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.
Na svečanosti prihvata prve grupe Rafalea na aerodromu "Dr. Franjo Tuđman" prisustvovali su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, tehnički premijer Hrvatske Andrej Plenković te drugi visoki vojni i politički dužnosnici.
Grupa od šest aviona, od ukupno 12 koji će biti isporučeni Hrvatskoj, poletjela je oko 10.50 sati sa aerodroma Bordeaux-Marignac u Francuskoj, a prvi avion dotakao je tlo zagrebačkog aerodroma oko 12.30 sati. Avioni su letjeli preko Italije u tri grupe u formaciji po dva aviona, a mjesto ulaska grupe u hrvatski zračni prostor bio je zapadno od grada Rovinja.
Let je trajao 1.40 sati s ukupnom potrošnjom goriva od oko 5.500 kilograma.
Uz 12 aviona koje je Hrvatska ukupno nabavila od Francuske, dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, rezervni dijelovi i podrška u Francuskoj i Hrvatskoj.
S obzirom na to da cjelokupnoj floti aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva životni vijek istječe 2024. godine, Republika Hrvatska je donijela odluku o nabavci i korištenju francuskog višenamjenskog borbenog aviona Rafale.
Ugovor o nabavci je strateška odluka i stvara dugoročnu političku i ekonomsku povezanost s državom i firmom proizvođačem.
Nabavka višenamjenskog borbenog aviona Rafale predstavlja najveći iskorak u razvoju sposobnosti od 1990-ih godina te najveću investiciju u Oružane snage RH od osamostaljenja Hrvatske.
Odlukom Vlade Republike Hrvatske, ponuda Francuske Republike određena je kao najpovoljnija te je potpisano plaćanje u periodu od 2021. do 2026. godine.
Ukupna vrijednost nabavke iznosi 1.152.496.307 eura, a finansijska sredstva osigurana su iz budžeta Ministarstva odbrane.
Od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R, deset jednosjeda i dva dvosjeda, u istom standardu, kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.
Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, nabavka tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a u operativnoj upotrebi avioni Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu ostaju do 2060. godine.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.