open-navfaktor-logo
search
Realizirane sve planirane aktivnosti
Memorijalni centar zahvalio partnerima za podršku usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici
AUTOR: Fena
25.04.2024. u 10:00
get url
text
Emir Suljagić
Emir Suljagić
Iz Memorijalnog centra Srebrenica potvrdili su danas da su uspješno realizirane sve planirane aktivnosti, zagovaranja i podizanja svijesti javnosti u vezi sa usvajanjem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.
- Naši predstavnici su govorili u New Yorku u zgradi Ujedinjenih nacija, imali smo zabilježena 43 nastupa na panelima, medijskim razgovorima, okruglim stolovima, javnim diskusijama i konferencijama u vezi sa zagovaranjem Rezolucije, u manje od mjesec dana, širom regiona i svijeta. Bili smo nosilac brojnih relevantnih, tačnih i provjerenih vijesti u vezi s Rezolucijom, prevodili smo materijale, pripremali informacije i sarađivali sa domaćim, regionalnim i međunarodnim medijima na tom putu. Zahvaljujući tome, registrovali smo najmanje 874 priče i izvještaja o rezoluciji, koji su u vezi s informacijama prikupljenim od ove institucije - poručuju iz Memorijalnog centra.
Kako ističu, uspješno su mobilizirane partnerske organizacije i pojedinci sa kojima Memorijalni centar sarađuje, posebna pažnja je data snažnom odgovoru civilnog društva zapadnog Balkana u podršci rezoluciji.
- Osiguran je niz reakcija podrške memorijala holokausta, zvanična potpora memorijala genocida u Ruandi i drugih memorijala u Africi, poruke iz Južne Amerike, Azije, Okeanije, organizovani su događaji u Crnoj Gori i Srbiji. Istovremeno, direktor Memorijalnog centra je više puta u istupima pozvao na smirivanje tenzija, dijalog i borbu protiv govora mržnje. 
- Dali smo doprinos svim državnim i lokalnim akterima, koji su tražili dodatne informacije. Uspješno smo komunicirali sa predstavnicima brojnih međunarodnih misija koji su tražili fakte, materijale, arhivsku građu, citate iz presuda i sve druge informacije, koje su im bile potrebne. Istovremeno, radili smo na smanjenju tenzija u javnosti, zagovarali otpor prema govoru mržnje i stigmatizaciji, nismo odgovorili na provokacije i prijetnje - napominju.
Iz Memorijalnog centra su izrazili zahvalnost predsjedavajućem Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću i ministru za ljudska prava i izbjeglice Sevlidu Hurtiću, gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Posebnu podršku uputili su prema ambasadoru Bosne i Hercegovine u Misiji Ujedinjenih naroda Zlatku Lagumdžiji. Također, zahvaljuju reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji Azizu Hasanoviću i drugim vjerskim liderima koji su dali doprinos osiguranju međunarodne podrške rezoluciji.  
- Memorijalni centar Srebrenica zahvaljuje vodećim međunarodnim, regionalnim i lokalnim medijima za profesionalno izvještavanje i revnosno praćenje zagovaranja usvajanja Rezolucije. Konačno, hvala članovima Memorijalnog centra Srebrenica, udruženjima koja okupljaju majke Srebrenice, porodicama žrtava genocida i preživjelim genocida za povjerenje i podršku - dodali su iz Centra.
Pozivaju da javnost ne odgovara na provokacije populista i nacionalista te da se sad svi posvete posljednjim koracima ka osiguranju podrške za usvajanje Rezolucije.
- Pred nama je sad finalnih sedam dana, u kojima pozivamo javnost na povjerenje u institucije s ciljem osiguranja potrebne podrške za usvajanje Rezolucije. Nemojmo se više obazirati na provokacije, prozivke i diskusije. Vrijeme je za posljednje važne korake do uspješnog zagovaranja usvajanja važne rezolucije za prošlost, sadašnjost i budućnost naše zemlje - zaključili su iz Memorijalnog centra Srebrenica.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.