open-navfaktor-logo
search
Doručak
Nemate ideju: Evo kako sve jaja možete pripremiti
Nutricionisti ih preporučuju jer su prepuni korisnih sastojaka za zdravlje, kao što je holin - tvar koja je važna za obnovu moždanog tkiva, a zaslužna je i za dobar rad mozga i pamćenje
28.09.2019. u 22:50
get url
text

Jaja su na vrhu skale najsvestranijih namirnica i jeftinih proteina, a mogu se pripremati na zaista bezbroj načina.

Nutricionisti ih preporučuju jer su prepuni korisnih sastojaka za zdravlje, kao što je holin - tvar koja je važna za obnovu moždanog tkiva, a zaslužna je i za dobar rad mozga i pamćenje.

Evo kako sve jaja možete iskoristiti za priptemu jela:

Meko kuhano jaje prava je poslastica, ako ga znate skuhati na pravi način. Uronite ga u kipuću vodu i kuhajte ravno tri minute, nakon toga lonac sklonite sa štednjaka, ali ostavite jaje u vodi još dvije minute. Bjelanjak mora biti skuhan, a žumanjak ostati u tekućem obliku.

Modificirajte recept za meksičku verziju jutarnjeg burrita, pa u tortilju zamotajte komadiće omiljenog povrća poput paradajza i paprike, komadiće kuhane piletine ili puretine koje ste ispekli s jajima u tavi.

Napravite sendvič od cjelovitih kriški hljeba sa salatom od kuhanih jaja.

Ako pazite na nivo holesterola u krvi, to ne mora značiti da se trebate odreći uživanja u jajima. Ispecite omlet samo s bjelancima.

Ispecite quiche – pitu od prhkog tijesta s jajima, vrhnjem, povrćem i suhim mesom.

Naučite poširati jaja i sljubiti ih sa različitim namirnicama. Na raspolaganju vam je sve, od pripreme na benediktinski, do kombinacije sa salatama ili lisnatim povrćem na lešo.

Punjena jaja uvijek su rado viđeni hit. Tvrdo skuhana jaja prepolovite, žumanca pažljivo odstranite od bjelanaca, pa ih pomiješajte sa sitno sjeckanim celerom, komadićima kobasica i nekoliko kapi maslinovog ulja. Vratite ih u udubine od jaja i poslužite u obliku kanapea.

"Razbijte" svježe jaje u vruću supu od povrća ili mesa, i kuhajte nekoliko minuta.

Napravite kremasti napitak od jaja.

Jaje na oko možete pripremiti na uzbudljiviji način. Izrežite krug u kriški hljeba, položite gau tavu, a jaje ispecite u sredini da bude dio ove zanimljive kombinacije, koju će naročito voljeti djeca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.