open-navfaktor-logo
search
WHO pozdravlja odluku
Facebook kreće u borbu protiv lažnih informacija o učinku vakcinisanja
Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om, Facebook je obećao usmjeravati korisnike na "tačne i vjerodostojne informacije o vakcinisanju na više jezika" na stranici WHO-a, objavila je ova agencija UN-a
06.09.2019. u 09:37
get url
text

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je na svojoj stranici da pozdravlja odluku Facebooka da korisnike, koji traže informacije o vakcinisanju na Instagramu, Facebooku i drugum forumima, počne usmjeravati prema naučno provjerenim činjenicama, a ne dezinformacijama.

Nakon nekoliko mjeseci razgovora s WHO-om, Facebook je obećao usmjeravati korisnike na "tačne i vjerodostojne informacije o vakcinisanju na više jezika" na stranici WHO-a, objavila je ova agencija UN-a, kako bi se osiguralo da vitalne zdravstvene poruke dođu do ljudi koji ih najviše trebaju.

- Velike digitalne kompanije imaju odgovornost prema svojim korisnicima da im osiguraju da mogu pristupiti činjenicama o vakcinama i zdravlju. Dezinformacije o vakcinama velika su opasnost za globalno zdravlje čime se mogu preokrenuti desetljeća napretka u borbi protiv bolesti koje se mogu spriječiti - stoji u saopćenju WHO-a.

Dalje se ističe da se smrtonosne zarazne bolesti poput ospica, difterije, hepatitisa, polija, kolere i žute groznice mogu spriječiti upravo vakcinisanjem.

Facebook je u izjavi potvrdio da počinje tražiti dodatne načine kako bi povezao ljude s mjerodavnim informacijama o vakcinama na Facebooku i Instagramu.

Dodao je da će odbaciti bilo kakve reklame koje uključuju dezinformacije o vakcinisanju.

Iz WHO-a su kazali da je vakcinisanje jedno od najvećih i najmoćnijih dostignuća u historiji javnog zdravstva, a procjenjuje se da svake godine u svijetu spašava najmanje dva miliona života.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.