open-navfaktor-logo
search
Korisno je znati
Dermatologinja otkriva: Ovo su tajne pravilne njege kože tokom ljeta
Predugo tuširanje skida sloj lipida, što na kraju, uzrokuje isušivanje kože
05.08.2019. u 10:00
get url
text

Ljeto je period kada pokazujemo više kože nego u ostatku godine. Zbog toga svi žele imati lijepu, njegovanu i blistavu kožu.

Kako biste to postigli Marnie Nussbaum, dermatologinja iz New Yorka, kazala je za Harper's Bazaar kako tajna besprijekorne kože leži u konstantnoj hidrataciji, i u nastavku otkrila nekoliko savjeta:

Kratko se tuširajte

- Predugo tuširanje skida sloj lipida, što na kraju, uzrokuje isušivanje kože. Uvijek predlažem tuširanje u mlakoj vodi i to maksimalno pet minuta.

Tuširajte se hidratantnim gelom

- Pazite kakve proizvode koristite za tuširanje jer ako se i ne tuširate dugo, loše odabrani proizvodi mogu isušiti kožu. Izbjegavajte tvrde sapune jer imaju puno viši pH, između devet i 12, dok je koža prirodno između pet i šest. Kad završite s tuširanjem ni slučajno ne trljajte kožu ručnikom, nego nježno tapkajte.

Ne zaboravite piling

- Uklanjanjem mrtvih ćelija s kože pomažete joj da bolje upija proizvode za njegu. No, ne koristite nikakve preagresivne proizvode da ne bi izazvali iritaciju. Lagani piling može pomoći i kod celulita. Kad je koža suha, nepravilnosti više dolaze do izražaja.

Nanosite kremu za sunčanje svaka dva sata

- Mažite se kremama za sunčanje 15 minuta prije izlaganja suncu, a potrebno ih je ponovo aplicirati na kožu svaka dva sata, odnosno nakon svakog kupanja te nakon brisanja ručnikom i znojenja. Zabluda je da preplanulu kožu ne treba štititi, a kada se dobije podloga, dovoljni su i proizvodi sa nižim zaštitnim faktorima.

Pijte više vode i mažite tijelo hidratantnim kremama dva puta dnevno

- Osim što ne možete pretjerati sa hidratacijom kože, veću pažnju posvetite i licu, stopalima i rukama. Probajte proizvode za lice koji sadrže hijaluronsku kiselinu, maske za stopala i ruke te ulje za zanoktice i usne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.