Istraživanje Američkog društva za maligne bolesti pokazalo je da nismo vješti u upravljanju količinom hrane koju unosimo u organizam. Na primjer, prosječne porcije tjestenine koje jedemo pet puta su veće od preporučene količine.
Odsjek za prehranu i prehrambene studije sveučilišta New York krivi mentalitet praznog tanjira za pogrešan odnos prema hrani. Ljude se odmalena uči da moraju počistiti sve s tanjira, a takvo ponašanje onda prelazi u naviku i u kombinaciji s prevelikim porcijama dovodi do viška kilograma.
Kontrola porcija i unosa kalorija dva su važna elementa većine dijeta. Male promjene u prehrani mogu donijeti velike rezultate, samo morate naučiti kako svakodnevno kontrolirati količinu hrane.
Ova dijeta bazira se na ideji kontrole porcija hrane pomoću vlastite ruke. Tačnije, na temelju veličine određenih dijelova šake. Tako preporučena dnevna količina mesa ne bi trebala biti veća od veličine raširenog dlana.
Komadić maslaca veličine vrha prsta ima maksimalno 40 kalorija i sasvim je dovoljan za jutarnji doručak, a ako na hljeb namažete jednu obilnu čajnu kašiku maslaca, bespotrebno ćete unijeti minimalno 110 kalorija.
Čajna kašika ulja ima 45 kalorija, a supena 135 kalorija. Zbog jedne kašike ulja viška dnevno u godinu dana možete se udebljati šest kilograma.
U nastavku saznajte koliku količinu osnovnih namirnica i popularnih namirnica smijete pojesti u jednom danu. Na isti način kontrolirajte druge namirnice iz iste grupe i zapamtite da u konzumaciji svježeg voća i povrća nema ograničenja.
Meso – rašireni dlan
Riba – rašireni dlan
Ugljikohidrati (tjestenina, krumpir, riža, hljeb) – stisnuta šaka
Maslac – vrh prsta
Sir – ispružen kažiprst i srednji prst
Majoneza, kečap i drugi industrijski umaci – vrh dva prsta
Čokolada – tri ispružena prsta
Sladoled – stisnuta šaka