open-navfaktor-logo
search
Nije svejedno
Kravlje, ovčije, kokosovo...: Koje je mlijeko najbolje piti
Neke vrste sadrže malo kalorija, ali i malo proteina, a neke pak imaju puno proteina, ali i dosta masti
13.01.2020. u 22:17
get url
text

Ovčije, sojino, rižino, od konoplje, kokosovo, kravlje ili bademovo. Nerijetko se postavlja potanje - koje je od svih nabrojanih mlijeka najbolje za naš organizam?

Neke vrste sadrže malo kalorija, ali i malo proteina, a neke pak imaju puno proteina, ali i dosta masti. Zbog toga uistinu nije svejedno koje mlijeko pijete.

Evo šta biste trebali znati o pojedinim vrstama mlijeka:

Kravlje

Dobro je za organizam ako želite povećati unos proteina, kalcija i vitamina D. Dnevno popijte najviše dvije šoljice. Ako izaberete organsko kravlje mlijeko, uživat ćete u većoj količini protivupalnih omega 3 masnih kiselina, koje čuvaju srce.

Nije dobro za organizam ako ste intolerantni na laktozu, što znači da tijelu nedostaje laktaze, enzima koji je potreban za razgradnju laktoze. Najčešći simptomi intolerancije na laktozu su nadutost, plinovi i druge probavne smetnje nakon konzumiranja mlijeka.

Bademovo

Dobro je za organizam ako pazite na unos kalorija. Zbog odličnog okusa jedna je od najčešćih alternativa kravljem mlijeku. Sadrži malo kalorija i masti. Svakako uzimajte obogaćeno bademovo mlijeko koje sadrži vitamin D i kalcij.

Nije dobro za organizam ako mlijeko pijete zbog povećanja unosa proteina jer ih bademovo mlijeko ne sadrži puno. Ipak, neki proizvođači bademovog mlijeka dodaju proteine, pa obratite pažnju na sastav proizvoda.

Od konoplje

Dobro je za organizam ako želite povećati unos proteina jer sadrži dva do tri grama proteina u jednoj šoljici, što ga čini jednim od najboljih izvora proteina nakon kravljeg mlijeka. Također je dobar izvor omega 3 masnih kiselina.

Nije dobro za vas ako niste ljubitelj okusa mlijeka od konoplje. Možete ga zasladiti, ali ono tada sadrži puno više kalorija nego inače.

Ovčije

Dobro je za organizam ako želite uživati u mlijeku sličnom kravljem. Obje vrste sadrže osam do devet grama proteina u jednoj šoljici. Ovčije mlijeko sadrži nešto manje laktoze, pa je lakše probavljivo za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Nije dobro za vas ako pazite na unos kalorija. Naime, ovčije mlijeko sadrži oko 170 kalorija i 10 grama masti samo u jednoj šoljici.

Kokosovo

Dobro je za vas ako želite uživati u kremastom mlijeku koje će obogatiti vaše pahuljice, čaj, kafu, supu. Sadrži oko 45 kalorija u jednoj šoljici, stoga je odličan način obogaćivanja okusa hrane bez dodavanja puno kalorija.

Jedna šoljica kokosovog mlijeka sadrži oko četiri grama zasićenih masti. Preskočite ga ako prehrana već obiluje zasićenim mastima.

Sojino

Dobro je za vas jer sadrži sedam grama proteina u jednoj šoljici i 80 kalorija. Sojino mlijeko sadrži oko dva grama vlakana. Istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka nekih vrsta raka. Naime, utvrđeno je da spojevi sojinog mlijeka u tijelu djeluju kao estrogen, koji povećava rizik od nastanka raka dojke.

Od riže

Dobro je za organizam ako patite od velikog broja alergija na hranu. Jako je mali broj ljudi koji ima alergijske reakcije na rižino mlijeko. Također je odlično za osobe koje su intolerantne na laktozu.

Nije dobro za vas ako pazite na unos kalorija, jer sadrži oko 90 kalorija samo u jednoj šoljici. To nije tako puno, ali postoje i bolje opcije. Sadrži nešto više ugljikohidrata i samo jedan gram proteina u jednoj porciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.