open-navfaktor-logo
search
Preporuke stručnjaka
Emina Husedžinović-Ibrahimović: Stilski savjeti kojih bi trebala biti svjesna svaka žena
Stil je zapravo modna kreativnost, kaže naša poznata modna dizajnerica i dodaje kako je moda za stilizovane žene samo još jedan aksesoar za osobu od stila
15.05.2019. u 22:30
get url
text

Dobar stil sastoji se u umijeću da kroz adekvatno sklopljene modne detalje, ispričate priču o svom karakteru i ostanete jedinstveni i pored trenutnih trendova.

Stil je zapravo modna kreativnost, kaže naša poznata modna dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović i dodaje kako je moda za stilizovane žene samo još jedan aksesoar za osobu od stila.

Dizajnerica koja iza sebe ima 20 godina uspješnog rada u modnom dizajnu, puno modnih revija i na stotine kreacija koje su obukle neke od najpoznatijih dama iz našeg regiona, u nastavku dala je nekoliko stilskih savjeta kojih bi trebala biti svjesna svaka žena:

Budite svjesni svoje građe

Najvažnije je sagledati i prihvatiti vlastite proporcije. Postoje četiri različite proporcije građe – jabuka, kruška, pješčani sat, koja je ujedno i najidealnija, bez obzira imate li višak kilograma ili ne, i oblik kvadrata. Želim kazati da svakoj ženi ne stoji svaki odjevni predmet. Što prije ovo prihvatite, prije ćete se početi odijevati pravilno, a pravilan izbor odjeće pomoći će vam da prikrijete mane na svom tijelu, i istaknete ono što je lijepo.

Pripazite na visinu

 Odjevna kombinacija, koja ima više horizontala (horizontalne linije, kaiš, te odjevna kombinacija sastavljena od hlača, preko koje je odjevena tunika, pa sako) nije za nisku osobu, jer će je takav odabir učiniti još nižom. Visoka žena može odjenuti višeslojne predmete. Punije osobe prednost bi trebale dati ležernijoj odjeći, dok mršavijim pristaju komadi koji su pripijeniti uz tijelo.

Moda komunicira s publikom

Ako za prvi poslovni sastanak izaberete odijelo, time ćete pokazati koliko ste odgovorni i spremni za taj posao. S druge strane, prekratka suknja ili dekolte na prvom ljubavnom sastanku dat će pogrešnu sliku o vašoj ličnosti.

Izbjegnite uniformisanost

Svjedoci smo postojanja trendi odjevnih marki koje dominiraju tržištem, poput Zare, Manga, Esprita..., koji, kroz propagandu, pokušavaju da nas uniformišu, pa smo svjedoci da mnogi žene ulaze u njihove radnje i traže da im se skine kompletna odjeća sa lukte kako bi je odjenuli. U nedostatku mašte, mnoge osobe pribjegavaju tome, ne znajući da je takvih odjevnih kombinacija jako puno na tržištu. Takvim načinom odijevanja ne dajemo nikakav vlastiti pečat, kako sebi kao ličnosti, tako ni nekom svom stilu kojeg bismo željeli izgraditi.

Pripazite za veličinu grudi, oblik vrata, ramena i široke bokove

Dame koje imaju veće grudi trebaju birati odjeću V- izreza, jer će čamac izrez učiniti da grudi izgledaju još veće. Ženama koje imaju tanak vrat dolčevita odlično stoji, a onima koje imaju uža ramena preporučuje se nošenje naramenica. Uska suknja nije za široke bokove. Takvim ženama bolje stoje šire suknje koje padaju preko bokova i koje će prikriti takav nedostatak.

Mala crna haljina

Malu crnu haljinu stvorili su slavni Coco Chanel i Yves Saint Laurent. Nezamjenljiva je za mnoge prilike, poput koktela, promocija, odlaska u pozorišta... Jednostavna je, elegantna i lako ju je transformirati, promjenom kragne, sakoa, ešarpe...

Odijelo ili kostim

To je odjeća koju bi svaka žena trebala imati u svom ormaru, barem jedan par. Odijelo i kostim, uz nekoliko košulja ili bluza, pomoći će vam da tokom cijele radne sedmice, ali i u drugim prilikama, izgledate inovativno, dotjerano i primjereno.

Štikle ponekad zamijenite patikama sa debljim đonom

Štikla je nezaobilazan detalj kada govorimo o stilu svake žene. Ali, u danima kada ste umorni i bole vas noge, slobodno obujte patike sa debljim đonom koje će se odlično uklopiti uz odijelo. Moderno je, a u isti mah i prihvatljivo za poslovnu kombinaciju.

Nemojte biti rob trendovima

Trendovi budu i prođu, a vi ste potrošili ogroman novac. Zato je pametnije ulagati u bezvremenske komade, koji će se nositi i narednog ljeta, ali i za pet godina.

Razigrajte ljetni outfit pastelnim nijansama

Žuži Jelinek, slavna stilistica i spisateljica, uvijek bi govorila kako žena nikada ne bi trebala kombinirati teget plavu boju i smeđu. Smatrala je to krajnjim neukusom. No, danas se kombinira sve. Prije deset godina uvedena je kombinacija lumun žute i bež boje. Izgleda čudno, ali je jako popularna, i očuvala se do danas. Danas je više popularna antimoda, koju prate mršava i nabildana tijela, golotinja, nego moda. Svi oni kriteriji koji su važili do prije nekoliko godina, srušeni su. Ono što bih ipak preporučila jeste da ljeti date prednost pastelnim, intenzivnim bojama, koje će vratiti vedrinu i izmamiti osmijeh na lice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.