open-navfaktor-logo
search
Ljekovitost
Kupus obiluje vitamina a zovu ga i antistresno povrće
Zbog malog broja kalorija, idealno je rješenje za one koji žele smršati.
Faktor
13.04.2024. u 16:44
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bez obzira radi li se o crvenom ili zelenom kupusu, ovo povrće je bogat izvor mnogih nutrijenata i mineralnih tvari, od vitamina C, do kalcija, fosfora i željeza, pa sve do vitamina E, K i B grupe.
Kupus je doista “pametna glava“. Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite. Prava blagodat za imunitet i probavu, prozvana je i antistresnim povrćem. Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Odlično prija sa grahom a neizostavan je u pripremi sarme.
Od davnina se kupus koristi za liječenje raznih oboljenja. Uz to, kupus je i niskokalorično povrće koje se sastoji od omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje su dobre za imunitet. Zbog malog broja kalorija, idealno je rješenje za one koji žele smršati ili koji trebaju asistenciju pri tome! Zbog velikog udjela vitamina K, kao i antocijanina, kupus može poboljšati mentalne funkcije i koncentraciju. Ove tvari sprečavaju i uništavanje živaca te jačaju odbranu od demencije.
Zbog vitamina C i sumpora, konzumacija kupusa pomaže kod detoksikacije, pogotovo od slobodnih radikala i mokraćne kiseline. Ovi su toksini inače jedan od glavni uzroka artritisa, reume, kao i bolesti kože.
Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus. Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti. Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju. Kuhani je i jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Ovo zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, a oblozi od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.