Zvizdić na konferenciji u Budvi: Neophodna regionalna mobilnost u privlačenju stranih investicija

objavljeno: 02.11.2017. u 15:00

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, zajedno sa  crnogorskim premijerom Duškom Markovićem, makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, potpredsjednicima vlada Republike Albanije i Republike Srbije Senidom Mesi i Rasimom Ljajićem, učestvovao je danas u Budvi na konferenciji o ekonomiji „Izazovi na putu ka Evropskoj uniji”.

Konferenciju je otvorio predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković, a kao gost panela konferenciji je prisustvovao potpredsjednik EBRD-a Pierre Heilbronn.

U obraćanju na panelu o regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog procesa i daljnjoj integraciji regije u Evropsku uniju, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je zajedničko opredjeljenje zemalja Zapadnog Balkana priključenje Evropskoj uniji. Istaknuo je da je od sastanka u Berlinu, 2014. godine, ostvaren značajan progres. Rekao je da većina zemalja u svijetu najintenzivniju trgovinu ostvaruje sa najbližim susjedima i izrazio očekivanje da će u narednom periodu trgovinska saradnja biti unaprijeđena. Dodao je da zemlje Zapadnog  Balkana imaju značajan prostor za poboljšanje međusobne saradnje u interesu razvoja ekonomija.

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o potrebi poboljšavanja međusobnih saobraćajnih i komunikacijskih veza, naglasivši da je ovaj segment od izuzetne važnosti cjelokupnog regiona. Govorio je i o razmjeni i omogućavanju mobilnosti radne snage i studenata. Rekao je da je, po ugledu na evropske prakse, neophodno omogućiti regionalnu mobilnost, privlačenje stranih investicija, jačanje digitalne ekonomije, reformu obrazovnog sistema kako bismo ga na najkvalitetniji način prilagodili tržištu rada.

Tokom izlaganja predsjedavajući Zvizdić je naglasio da region ostaje privržen Evropskoj uniji i da je neophodno još jače unaprijediti političku stabilnost i sigurnosti na teritoriji Zapadnog Balkana i u cijeloj Evropskoj uniji. Pozvao je na intenziviranje saradnje u oblasti evropskih integracija i izrazio uvjerenje da će svi sudionici današnjeg sastanka osvariti značajnu korist od međusobne razmjene iskustava