open-navfaktor-logo
search
Berlin
Zvizdić i Hostert: Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i ona nema alternativu
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić sastao se danas u Berlinu sa zastupnicom u Bundestagu Jasminom Hostert.
17.03.2022. u 17:17
get url
text
Jasmina Hostert i Denis Zvizdić
Jasmina Hostert i Denis Zvizdić

Zvizdić je upoznao zastupnicu Hostert s političkom situacijom u zemlji i rekao da je Bosna i Hercegovina, uprkos problemima, posvećena evropskoj i NATO perspektivi. Naglasio je da je pristupanje Evropskoj uniji glavni vanjsko-politički prioritet Bosne i Hercegovine.

- U uvjetima velike krize u svijetu izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu, za moju zemlju ne postoji alternativa euroatlantskom putu koji smo već davno zacrtali. Ono što je veoma bitno danas jeste tempo kojim ćemo ostvariti ove ciljeve.

S obzirom na to da su evropske integracije pokretačka snaga svih pozitivnih reformi u Bosni i Hercegovini, brzina procesa pristupanja Evropskoj uniji je danas važnija nego ikada. Kako sam nebrojeno puta do sada rekao, evropski put Bosne i Hercegovine, ma kako trnovit izgledao, zaista nema alternativu.

Prošle sedmice smo usvajanjem tri zakona koja još treba da odobri Dom naroda stekli kredibilne uvjete za članstvo u Evropskoj uniji - rekao je Zvizdić i izrazio zadovoljstvo što Bosna i Hercegovina ima iskrene prijatelje u njemačkom Bundestagu.

Zastupnica Hostert je rekla da Njemačka ostaje pri stavu da je arhitektura zapadnog Balkana završena i da u narednom periodu treba raditi na stabiliziranju cjelokupnog stanja u BiH kako bi se zaustavio odlazak mladih i obrazovanih ljudi, kao i da, u smislu očuvanja demokratskih vrijednosti, treba održati opće izbore.

- Budućnost Bosne i Hercegovine je u Evropskoj uniji i ona nema alternativu, ali Evropa mora biti prisutna i aktivna u regionu, a politika otvorenih vrata stalno aktuelizirana - rekao je predsjedavajući Zvizdić, saopćio je Sektor za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.