Zvizdić odgovorio: Ovo je istina o mom angažmanu i ranjavanju tokom agresije na BiH

objavljeno: 27.01.2018. u 15:27

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odgovorio je pojedincima koji dovode u pitanje njegov angažman u toku proteklog rata.  

-Pamflet g. Amera Jerlagića, koji je zaokupljen nerealnim ličnim ambicijama, već u martu 2017, dakle, 18 mjeseci prije izbora, sam sebe kandidovao za člana Predsjedništva BiH, ne zaslužuje posebnu reakciju jer je očiti izraz njegove hronične neinformisanosti, paranoične političke perspektive i potpunog nepoznavanja tema o kojima pokušava da piše. Jedan od ciljeva sklepanog pamfleta g. Jerlagića, je plasiranje "bombastičnih" neistina i izmišljenih problema kako bi, kao predsjednik stranke koja u svim anketama ne prelazi ni 1 posto podrške, privukao bar malo medijske pažnje. Naravno, iznesene lažne tvrdnje su u potpunoj suprotnosti sa stvarnim činjenicama - navodi Zvizdić na početku svog odgovora Jerlagiću i ostalima.

Zvizdić dodaje da Upitnik nije uvod u "etno feude", kako to kreator ove politikanske škrabotine lažno pokušava predstaviti i (u)zbuniti javnost u BiH, nego je Upitnik ključni uvjet za dobijanje kandidatskog statusa za BiH i jedan od najvažnijih koraka za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

- Osim toga, Upitnik kroz 3.242 odgovora predstavlja aktuelno stanje u svim oblastima ekonomije, politike i društvenih djelatnosti u BiH, kako bi EK mogla uvidjeti stepen naše usklađenosti sa pravnom stečevinom EU-a, što jasno pokazuje da se Upitnikom, i to znaju svi osim ostrašćenih, a neinformiranih pojedinaca koji su prerano započeli ličnu izbornu kampanju, ništa ne trguje niti se prave bilo kakvi ustupci - navodi Zvizdić.

Ali, nastavlja on, cilj Jerlagićevog "dušebrižništva" nije moj boravak u Davosu ili Upitnik, nego zluradi i perfidni pokušaj plasiranja brutalne laži u vezi sa mojim angažmanom u toku agresije na BiH.

- Mislio sam da o ovome neću morati govoriti, ali s obzirom na to da je izborna kampanja koju već aktivno u pauzama rasprodaje električne energije vodi g. Jerlagić, očito zasnovana na bezočnim lažima i ličnom vrijeđanju, želim zbog građana kazati pravu istinu, a to je da sam u oktobru 1993. godine, kao uposlenik Vlade Republike BiH ranjen u Sarajevu eksplozijom četničke granate; da sam u martu 1994. operisan u Općoj bolnici u Sarajevu, i da sam poslije višemjesečne postoperativne terapije u Sarajevu, koja zbog nedostatka adekvatne opreme nije dala očekivane rezultate, izmješten van BiH na dodatne dvije rizične i složene operacije i težak i dugotrajan postoperativni tretman. Nažalost, posljedice moga ranjavanja ću osjećati dok sam živ, i zaista sam mislio da će to biti i ostati moja lična i za mene bolna činjenica, i da bilo ko neće, iz čiste ljudskosti i pristojnosti, lagati o ovim činjenicama kako bi pokušao sebi priskrbiti sitne političke poene. Ali očito je da sam se prevario i da nisam računao na patološke ambicije pojedinaca koji računaju da se više puta ponovljena laž može pretvoriti u istinu. Ne, laž uvijek ostaje laž, a pisca pamfleta želim obavijestiti da mi ovakvi napadi daju dodatnu snagu da nastavim raditi svoj posao na daljnjem napretku BiH na putu EU integracija i ekonomskog razvoja - poručio je Zvizdić.

Na kraju je istaknuo da razumije strah koji političke partije imaju od SDA kao najveće i najjače političke partije u BiH, da razumije i frustraciju od pobjede budućeg kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH, ali da opet poziva, kao i više puta do sada, da "odustanemo od plasiranja neistina i spinova i da se okrenemo procesima koji će osigurati stabilnost i prosperitet našoj jedinoj domovini BiH".