open-navfaktor-logo
search
Predsjednički kandidat
Zvanični dokument kampanje: Koje planove Joe Biden ima za Bosnu i Hercegovinu
Joeseph Biden, kandidat Demokrata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, dokazani je prijatelj Bosne i Hercegovine. Bidenov tim je objavio i dokument "Vizija Joe Bidena za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom", a u kojem se navode neke ključne smjernice njegove politike prema BiH po kojima namjerava raditi njegova administracija ukoliko 3. novembra bude izabran za predsjednika SAD-a. 
20.10.2020. u 09:57
get url
text

U zvaničnom dokumentu predsjedničke kampanje navodi se kako je Joe Biden dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene historije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji, te shvata kako je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u.

- Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH, te u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića - piše u dokumentu.

Kada je došlo do erupcije nasilje na Balkanu '90-ih godina, tadašnji sentaor Joe Biden odigrao je važnu ulogu u naporima Senata da se zaustavi genocid u Bosni i Hercegovini.

Uprkos širokom protivljenju intervencijama u regiji, Joe Biden argumentovao je da SAD ne može stajati po strani dok se nevini civili siluju, ubijaju i sahranjuju u masovne grobnice.

- On je bio ključni igrač u naporima da se promijeni dinamika na tlu BiH, te konačno pomogne ubijediti vladu SAD-a i ključne evropske saveznike da se zaustavi Slobodan Milošević u njegovoj brutalnoj kampanji genocida. U julu 2008. godine, Joe Biden je počastvovan nagradom "Srebrenica 1995" jer su prepoznati njegovi napori da se spriječi genocid u BiH i promovira tolerancija u zemlji nakon sukoba. U februaru 1991. godine Joe Biden sazvao je jedno od prvih kongresnih saslušanja jer se nazirao raspad Jugoslavije i bio je jedan od prvih i najjačih glasova koji je govorio protiv napada Srbije na BiH - navodi se u dokumentu.

U aprilu 1993, Joe Biden posjetio je BiH, Srbiju i Hrvatsku. On se tada sastao sa Slobodanom Miloševićem i optužio ga za sudjelovanje u ratnim zločinima. Nakon ove posjete, pozvao je na podizanje embarga na naoružanje u Bosni i Hercegovini, te zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na genocid u Srebrenici.

Nastavio je da se interesuje za stanje u BiH i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, te BiH i ostatak regije posjetio i drugi put 2001. godine, nakon što je uspostavljen mir. Po povratku u SAD napisao je izvještaj koji, između ostalog, ističe kako je regija Jugoistočne Evrope "od suštinskog značaja za sigurnost cijelog kontinenta, samim tim i za SAD".

Tokom njegovog mandata unutar Obamine administracije uvedene su sankcije za Milorada Dodika, što je, kako je istaknuto poslalo "snažnu poruku da SAD neće tolerirati prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH".

U dokumentu se naglašava da BiH treba snažnu podršku SAD-a kako bi uspjela, ali da "nažalost, pod predsjedavanjem Donalda Trumpa, utjecaj SAD-a je izblijedio budući da je ova administracija označila Evropsku uniju kao strateškog suparnika, a vrijednost NATO alijanse stavila pod znak pitanja".

- Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja Zapadnog Balkana u euroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se potakle reforme i pomirenje, te kako bi se opet posvetili našem davno-obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope. Joe Biden se obavezuje da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine - ističe se u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Dokument je na svom Facebooku objavio Elvir Klempić, savjetnik koji se nalazi u timu kandidata Demokratske stranke za predsjednika SAD-a Joea Bidena na funkciji direktora odnosa i angažmana prema etničkim zajednicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.