Zubari nikada ne bi jeli ovih 13 namirnica, a vi?

objavljeno: 14.02.2018. u 21:23

Kokice, košpice i jako zaslađena pića loše utječu na zube - uništavaju caklinu, uzrokuju karijese, a mogu i slomiti zube. Ako želite da vam ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbjegavati.

1. Kokice

- Najviše ljudi koji mi dolaze u ordinaciju sa slomljenim zubima kažu da im se to dogodilo kad su jeli kokice. Često se kokice do kraja ne otvore i tvrda zrna jako lako lome zube, a da ne pričamo o skrivenim ljuskicama koje se zabiju između zubi i izazivaju bol u desnima - objasnio je Jonathan Neman za Reader's Digest, stomatolog iz New Yorka.

2. Suho voće

Iako jako fino, puno vitamina i minerala, suho voće je strašno loše za zube.

- Ne samo da je u pitanju koncentrirani šećer, već je i jako ljepljiv te se često zalijepi za kutnjake i stvara karijes - napominje dr. Neman.

3. Slatka kafa

Često ispijanje slatke kave, poput one iz automata je "noćna mora" za zube. Stalna izloženost zuba šećeru i mlijeku u kafi otežava borbu protiv šećera i kiselina u ustima.

4. Sjemenke

Većina sjemenki zahtijeva otvaranje prednjim zubima što može uzrokovati oštećenje i lomove zuba.

5. Topla voda s limunom

Ako ste čuli da je topla voda s limunom dobra zamjena za jutarnju kafu, još jednom razmislite o ovoj opciji.

- Zube uništava kiselina iz limuna jer nagriza caklinu. Stalna izloženost kiselim napitcima može otopiti caklinu, slabeći tako unutrašnji sloj zuba (dentin), koji je žući od cakline i puno osjetljiviji - objasnila je stomatologinja Raha Sepehrara za Metro UK.

6. Led

- Ne jedite led! Pretvrd je, oštećuje zubnu caklinu i uzrokuje male lomove na zubima. Čak može i odlomiti dio zuba - upozorava američki stomatolog Jon Marashi.

7. Energetska pića

- Energetska pića su jako kisela i imaju nizak pH te visok sadržaj šećera. Svjedok sam velikom porastu propadanja zuba među studentima koji piju previše ovih pića kako bi uspjeli probdjeti noć. Zbog gustoće i povećanog šećera ovo piće prekriva jednako sve zube i stvara opasnost od mnogobrojnih karijesa - priča zubar Marashi.

8. Grožđice s čokoladom

- Ovo je možda iznenađujuće, ali sama čokolada na grožđicama manje šteti zubima nego suho voće. U grožđicama je veća količina šećera i lako se lijepe za zube. U ovom slučaju čokolada je samo benzin dodan na vatru - objašnjava Marashi.

9. Sportski napitci

Ta pića su osmišljena za sportaše radi rehidracije. Pomažu nadoknaditi izgubljene hranjive tvari i elektrolite u organizmu. Na drugu stranu, sportska pića su puna tekućeg šećera, koji su poznati po tome da stvaraju karijese na teže dostupnim zubima - objašnjava Krysta Manning, vlasnica zubne laboratorije u Kentuckyju.

10. Hljeb s pekmezom i/ili kikiriki maslacem

Oba namaza su prepuna šećera, gusta i jako ljepljiva, što je recept za karijese. Ako volite ove namaze, potražite one s manjim udjelom šećera te nakon obroka popijte čašu vodu. Ako možete, nakon sendviča uzmite žvakaću gumu s pepermintom koja će žvakanjem skinuti većinu šećera sa zubi - savjetuje zubar Manning.

11. Konzervirano voće

Ako mislite da je ovo zdrava namirnica zato jer je u pitanju voće, razmislite još jednom.

- Iako se voće obično smatra zdravom i poželjnom namirnicom, konzervirano je jako nezdravo jer je pakirano u sirup i tekući šećer, što se smatra samo jednim korakom dalje od klasičnih bombona - objasnio je Manning.

12. Gumene bombone

Ne samo gumene bombone, nego i svi slični slatkiši se trebaju izbjegavati u širokom luku. Oni su grozni za zube jer se jako lijepe i za zube i desni, a što duže je gumena bombona zalijepljena za zub to više bakterije proizvedu kiseline koja uzrokuje karijese - izjavio je kozmetički zubar Lawrence Fung.

13. Roštilj

Nije toliko riječ o mesu, već o umacima za roštilj koji su inače gusti, ljepljivi i obiluju šećerima.