- Dodjela navedenog priznanja je izazvala negativne reakcije u Bosni i Hercegovini i u međunarodnoj zajednici i shodno tim reakcijama smo saznali da je navedena osoba učestvovala u kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici i da ne posjeduje stručni i moralni kredibilitet. Isto tako želimo iskazati svoj stav u povodu dodijeljenog priznanja, Nevenka Tromp prema mišljenju nas žrtava ne zaslužuje dodijeljeno priznanje - smatraju iz udruženja. 

Navode da je Tromp jedna od autora sramnog izvještaja instituta za ratnu dokumentaciju Nizozemske (NIOD). Izvještaj NIOD-a je javno objavljen 2002. godine i u njemu je navedeno da ne postoji niti jedan dokaz koji upućuje na to je Srbija na bilo koji način sudjelovala u dešavanjima u i oko Srebrenice jula 1995. godine.

Tromp se nikada nije ogradila od izvještaja u kojem je učestvovala. Naprotiv, majke Srebrenice su više od 20 godina vodile mukotrpnu borbu s vladom Nizozemske u dokazivanju njihove odgovornosti za počinjeni genocid u Srebrenici. U svih tih više od 20 godina borbe, Nevenka Tromp nije nikada našla za potrebu da, ističu iz udruženja, javno podrži majke Srebrenice kao što su to činili i čine brojni intelektulaci iz Nizozemske, ali i širom svijeta. 

- Smatramo da je dodjela javnog priznanja počasni građanin Kantona Sarajevo prije uvreda za žrtve nego dostignuće u pravdi za žrtve, zato vas molimo da razmotrite naš zahtjev i donesete pravednu odluku. Spremni smo da se na zakazanoj sjednici Skupštine KS pojavimo i detaljno i argumentirano obrazložimo sve naše navode zbog čega tražimo da se odluka o dodjeli priznanja poništi - poručili su iz udruženja.