open-navfaktor-logo
search
Ljekovitost
Znate li zašto su kruške dobre za zdravlje?
Kruška je izvor bakra, bitnog minerala u tragovima koji utječe na rast i razvoj tkiva i organa, te na funkcioniranje mišića
29.08.2019. u 18:30
get url
text
Kruške

I dok mnogi krajem ljeta, odnosno, početkom jeseni, slave jabuku, kruška je gotovo zanemarena, iako je riječ o voću koje se ima itekako čime podičiti. Kruška sadrži vlakna te visok nivo pektina, voćnih kiselina (jabučne i limunske) koji blagotvorno djeluju na zdravlje crijeva, potpomažu njihov rad i probavu. Osim toga, kruška ima veću količinu netopljivih vlakana što znači da djeluje kao odličan čistač čija su laksativna svojstva čak jača od onih u jabuke.

Slatka, sočna kuhana kruška, djeluje korisno na osobe koje imaju problema s iskašljavanjem, upalama grla ali i problema s radom pluća. U takvim slučajevima kuhana kruška, i njen sok i plod, povoljno djeluje na cijeli sistem.

Zrnasta tekstura kruške potiče od lignina, netopivih vlakana koja imaju veliki utjecaj na snižavanje holesterola.

Kruška je izvor bakra, bitnog minerala u tragovima koji utječe na rast i razvoj tkiva i organa (posebno bubrezi, jetra, mozak, srce) te na funkcioniranje mišića. Redovno konzumiranje ovoga ploda preporučeno je starijim osobama, smanjuje rizik mišićne degeneracije.

Kruška je diuretik, povećava učestalost mokrenja i pomaže u uklanjanju toksina iz tijela. Potiče rad bubrega te uklanja suvišnu vodu iz tijela.

Bogat vitaminima i mineralima, plod kruške ima fruktozu i glukozu koji djeluju kao izvor energije dok antioksidansi direktno djeluju na jačanje cjelokupnog imuno sistema.

Brojne studije pokazuju neupitnu korisnost ovoga ploda. Prehrana bogata vlaknima povezuje se sa smanjenim rizikom od raka debelog crijeva. Bakar stimulira imunološke funkcije i djeluje na oslobađanje slobodnih radikala što dodatno smanjuje rizik od raka. Antioksidasi kojima kruška obiluje, direktno utječu na smanjivanje rizika od pojave raka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.