open-navfaktor-logo
search
Prošao medeni mjesec
Zmajevi već 500 dana bez pobjede: Može li se slaviti poraz protiv Francuza?
Igrali smo dobro, ali zeznuo nas sudija. Iz ovog poraza ćemo izvuću pouku... Već dvadesetak godina slušamo slične izjave, ali pouku još izvukli nismo.
01.04.2021. u 13:45
get url
text

VEZANI TEKST - Zmajeve po povratku u hotel dočekao Ivaylo Petev i održao im emotivni govor

Dok slavimo dva gola koje smo postigli Fincima, a nacija je u transu zbog solidne igre, ali i poraza od Francuske, drugi nam bježe krupnim koracima i ostavljaju nas ispod evropskog fudbalskog prosjeka.

Tako, recimo, Armenija, koja nam je nekad služila kao "topovska hrana", a u prošlim kvalifikacijama nam je držala lekcije, sada sa maksimalnih devet bodova predvodi grupu J ispred Njemačke, Islanda i Rumunije.

U istoj grupi Sjeverna Makedonija na krilima vremešnog Gorana Pandeva sinoć je skinula gostujući skalp Njemačkoj. Ne treba zaboraviti da će Pandev i društvo ovog ljeta igrati i Evropsko prvenstvo...

I ne samo to. Dosadašnja tri kola kvalifikacija ponudila su nam još nekoliko primjera koji dokazuju da ne pratimo evropske fudbalske trendove i da svi napreduju, a samo mi slavimo poraze. Latvija je tako ostala neporažena na gostovanju kod Turske (3:3), Malta je remizirala na gostovanju kod Slovačke (2:2), Luksemburg "ohladio" Republiku Irsku u Dablinu (0:1)...

Uostalom, fudbal i jeste igra u kojoj najbolje prolaze oni koji postižu golove i koji pobjeđuju... A Zmajevi ne pobjeđuju i već dugo ne znaju šta je to pobjeda. Posljednji put radovali smo se u novembru 2019. godine, kada smo sa 3:0 savladali Lihtenštajn. Od tada je prošlo skoro 500 dana.

Iako je još rano govoriti o raspletu u našoj kvalifikacionoj grupi, izvjesno je da imamo samo teoretske šanse da kao prvoplasirani iz grupe izborimo direktan plasman na Mundijal u Katar. Jer teško je očekivati da će Francuzi dozvoliti luksuz i propustiti priliku da osiguraju direktan plasman na Mundijal gdje će braniti titulu.

Trikolori sinoć nisu pokazali "moć", ali su potvrdili još jedno nepisano pravilo - veliki pobjeđuju i kada ne igraju na najvišem nivou. Očito da je promjena formacije zbunila francuskog selektora, što je Didier Deschamps i priznao na presici. Petev je na teren poslao tojicu stopera, uz zgusniti vezni red i odsječenog Džeku u vrhu napada.

Namjera bugarskog stručnjaka bila je da maksimalno zaustavi kombinatoriku protivničkih zvijezda ili u prijevodu da primimo šta manje golova, a u napadu šta uradimo... Pokušavali smo, ali ništa uradili nismo. S druge strane, Trikolori su bili strpljivi i iskoristili su svoju prvu ozbiljniju priliku.

Da li je poraz realan? Kada se sagleda sve - nije. No, ne treba zaboraviti da naš nacionalni tim po običaju protiv jačih reprezentacija odigra na maksimumu. Tako smo prošle godine remizirali protiv Italije i Nizozemske, znali smo nekada pobijediti Belgiju, Vels, Švicarsku...

Još jedna bitna stvar veže nas za Francuze. Prije deset godina, u oktobru 2011, gostovali smo u Parizu i u direktnom okršaju za plasman na EURO ostali smo bez pobjede - 1:1 i bez plasmana na EP. Tada smo odigrali sjajan meč, ali tri ključne stvari ostavile su nas bez tri boda (prinudne izmjene povrijeđenih Hasagića i Mujdže, te detalj iz 78. minute kada je Nasri iz diskutabilnog penala pogodio za remi).

Petevu je vjerovatno bilo i najlakše pripremiti utakmicu protiv Francuza, kao što je svakom treneru protiv apsolutnog favorita. Igračima motiva nije falilo, ali to nije bilo dovoljno da se izbjegne poraz.

Ono što smo vidjeli u protekle tri utakmice (dvije kvalifikacione - Finska i Francuska, te jedna prijateljska - Kostarika) još početkom januara, prije nego što se znalo ko će preuzeti Zmajeve - Petev ili Sergej Barbarez, u razgovoru za Faktor najavio je Zlatan Nalić, nekadašnji trener Slobode i Tuzla Cityja.

VEZANI TEKST - Šta čeka Zmajeve: Duga pauza pa turbo završnica

- Mart nije problem, eventualni problem nastupa tek nakon upoznavanja. Koliko god to zvučalo čudno, ali termin odigravanja utakmice u martu je dobar period za ostvarenje dobrog rezultata sa aspekta performans psihologije, bez obzira na to koji selektor bude vodio tim, bez obzira na to koji igrači budu pozvani i bez obzira na trenutnu turbulenciju - kazao je tada Nalić za Faktor, dodavši:

- Šteta je što prve dvije utakmice nisu protiv Francuske i Ukrajine i što se obje ne igraju u martu, takozvanom medenom mjesecu našeg selektora i igrača. U medenom mjesecu sve funkcionira i svi se svima dokazuju - konstatovao je Nalić.

Medeni mjesec je završen, sada slijede pravi ispiti. Tačno za pet mjeseci (1. septembra) gostujemo Francuskoj, pa dočekujemo Kazastan. Ako želimo dobaciti bar do baraža, moramo početi slaviti pobjede, a ne poraze. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.