open-navfaktor-logo
search
Debi Smajlagića
Zmajevi pod vodstvom novog selektora otvaraju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras sa početkom u 20 sati igra prvi meč kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.
13.10.2022. u 08:09
get url
text

Zmajevi u Mariboru gostuju selekciji Slovenije.

BiH u ovaj kvalifikacioni ciklus ulazi podmlađena i to sa novim selektorom Irfanom Smajlagićem.

- Ne očekujem nešto spektakularno, očekujem od igrača da shvate jednu stvar, da svi koji dolaze u nacionalnu selekciju budu svjesni odgovornosti. Velika je čast i obaveza nastupati za reprezentaciju. Jedini ispravni put je da igrač koji dođe u selekciju ima pozitivan grč, da s nestrpljenjem očekuje taj poziv, odnosno da je svjestan odgovornosti. Oni su svi profesionalci, znaju šta očekivati i bit cijele priče je da svako od njih da maksimum - rekao je Irfan Smajlagić, koji će protiv Slovenije debitovati na klupi BiH.

VEZANI TEKST - Zmajevi u TV prijenosu: Ovdje možete gledati utakmicu Slovenija - BiH

Smajlagić podsjeća da je BiH nakon posljednjeg Evropskog prvenstva ostala bez sedam igrača, nositelja igre. Nije mu, kaže cilj, samo izboriti plasman među najbolje timove Evrope i tamo biti topovska hrana bilo kome.

- EURO treba biti stepenica za daljnji razvoj. Stvari moramo posložiti i napraviti kontinuitet. Šta znači otići na EP, ako si tamo topovska hrana? - pita Smajlagić.

Iskusni Mirsad Terzić mišljenja je da će se svi uklopiti u sistem, a cilj je da se mlađi rukometaši postepeno uvode u seniorski bazen.

- Treba nam vremena i podrške. Bavimo se sportom, gdje je sve moguće. Ako ne razmišljamo tako, onda nismo na pravom putu. Trenutno smo mnogo ispod, što ne znači da nećemo dati sve od sebe protiv Slovenije - govori rukometaš s najviše odigranih utakmica za Zmajeve i smatra da je bh. timu neophodan kult reprezentacije.

Selektor Slovenije Uroš Zorman bio je primoran da napravi tri izmjene pred večerašnji duel.

Umjesto Gašpera Marguča, Boruta Mačkovšeka i Tadeja Mazeja, koji su povrijeđeni, u sastav su uvršteni Domen Novak, Aleks Kavčić i Darko Cingesar.

Pravdu na ovom susretu dijelit će arbitri iz Portugala Ivan Cacador i Eurico Nicolau.

U prvom meču naše grupe koji je odigran sinoć Crna Gora je slavila ubjedljivu pobjedu protiv Kosova 29:20 i tako na najbolji mogući način otvorila kvalifikacije.

Plasman na prvenstvo će izboriti dvije najbolje selekcije iz svake od osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane.

Domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine je Njemačka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.